Дома Психолошки совети Професор по психологија на личноста: Оваа особина е поврзана со долг живот

Професор по психологија на личноста: Оваа особина е поврзана со долг живот

595
0

Професор по психологија на личноста: Оваа особина е поврзана со долг живот

ИМА СЕ ПОВЕЌЕ стогодишници, а многумина својата долговечност ја припишуваат на позитивниот став. Рослин Менакер (103) за „Гардијан“ изјави дека „среќата, радоста, благодарноста и позитивниот став се причините поради кои живеела толку долго“.

Рут Свидлер (103) за CNBC открила дека секогаш била пофалена за нејзиниот позитивен став. Секогаш беше весела.

Иако постарите луѓе мислат дека позитивното расположение игра улога во нивната долговечност, врската помеѓу личноста и стареењето е поизразена, вели професорот по психологија на личноста од Универзитетот во Нотр Дам, Дејвид Вотсон.

„Мислам дека ефектите од позитивниот начин на размислување се преценети“, вели тој, но истакнува дека има и други особини за кои верува дека се тесно поврзани со долговечноста.

„Совесните луѓе не прават глупави работи“
Според Вотсон, особините на повеќето луѓе може да се класифицираат во пет категории: отвореност, совесност, екстровертност, согласност и невротичност.

„Совесноста, или колку сте организирани и дисциплинирани, е најтесно поврзана со долговечноста“, тврди тој.

Тој го објаснува ова велејќи: „Луѓето со високо ниво на совесност подобро се грижат за себе. На пример, тие се обидуваат да пијат алкохол умерено и да јадат побалансирани оброци. Совесните луѓе не прават глупави работи“.

Добрата вест е дека постојат работилници за внимателност кои можат да ја зголемат нашата способност за саморегулирање. Сепак, тоа не значи дека позитивниот став не е важен.

„Ментално здравите луѓе се опоравуваат побрзо. Тие можат да си кажат дека тоа низ кое поминуваат не е голема работа. Тие наоѓаат начини да се вратат во таа рамнотежа. Ако живеете здрав начин на живот и можете да се вратите од неволја, тоа може да доведе подолг и позадоволителен живот“, заклучи тој.

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име