Дома Здравје Престанете да кашлате со помош на билки

Престанете да кашлате со помош на билки

421
0

Кашлицата е една од најчестите причини зошто пациентите се консултираат со лекар или фармацевт. Тоа е чест симптом на настинка и грип, но може да биде предизвикан и од други фактори.

Едно е секогаш точно за кашлицата – таа го попречува секојдневниот живот на пациентот и негативно влијае на квалитетот на животот.

Кашлицата е одбранбена реакција на телото и е ненадејно исфрлање на воздухот од белите дробови, главно со цел да се исчистат дишните патишта од насобраниот секрет или туѓи честички. Тоа може да биде доброволно, но обично е рефлексно и се јавува како одговор на стимулација на рецепторите за кашлица во дишните патишта.

Освен што е важен заштитен рефлекс, кашлицата е и симптом на речиси сите респираторни заболувања, како и на некои други нарушувања во организмот.

Постојат повеќе видови на кашлица, од кои повеќето се продуктивни, односно влажни и непродуктивни, односно сува.

Продуктивна кашлица

Главната карактеристика на продуктивната кашлица е тоа што во дишните патишта се акумулира големо количество секрет што мора да се исфрли за да се исчистат дишните патишта.

Затоа, не е правилно да се инхибира рефлексот на кашлица во овој случај, туку да се олесни искашлувањето, што може да се постигне прво со омекнување на густиот бронхијален секрет и проширување на дишните патишта.

Иако постојат многу синтетички лекови кои се користат за намалување на кашлицата, секогаш треба да се даде предност на квалитетен хербален производ, бидејќи тие ги немаат несаканите ефекти како што може да ги имаат синтетичките дроги. Мајчината душица често се користи како хербален лек за да се реши овој проблем.

Разни студии покажаа дека активните состојки на мајчина душица ги омекнуваат густите бронхијални секрети и ги прошируваат дишните патишта подеднакво ефикасно како и синтетичките дроги.

Освен тоа, етеричните масла од мајчина душица се одличен антисептик, кој дополнително помага да се реши проблемот со кашлицата предизвикана од настинка или грип.

Непродуктивна кашлица

Непродуктивната, сува кашлица е резултат на иритација на рецепторот за кашлица на дишните патишта, при што се јавува рефлекс на кашлица и без секрет што треба да се исфрлат. Оваа кашлица треба да се прекине со смирување на иритираните мукозни мембрани.

И за овој тип на кашлица постојат хербални лекови ефикасни како синтетички, и без несакани ефекти. Белиот слез содржи слуз кој ги премачкува воспалените мукозни мембрани и на тој начин ја смирува иритацијата која предизвикува кашлање, а неодамнешните истражувања покажаа дека интензивно го стимулира растот на епителните клетки на слузницата и помага во нејзината регенерација.

Претходна објаваТри природни лекови против болки во грлото
Следна објаваНамалете го ризикот од остеопороза

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име