Дома Психолошки совети Препознајте ги знаците на емоционална манипулација

Препознајте ги знаците на емоционална манипулација

429
0

Препознајте ги знаците на емоционална манипулација

Најголемата лекција по справувањето со манипулатор е да поставите граници

Емоционалната манипулација е добро познат поим на сите, но малкумина знаат на што конкретно се однесува во нашите секојдневни односи. Не е слатко дете што ни трепнува за бонбони, за жал вистината е многу помрачна и поштетна на долг рок. Тоа е очигледно од самата дефиниција за емоционална манипулација, која психологијата ја поистоветува со емоционална злоупотреба.

Различни методи

Тоа подразбира употреба на различни методи на емоционална експлоатација и психолошка контрола врз жртвата со намера да се воспостави доминација, да се постигнат сопствените интереси и одредени привилегии кои манипулаторот вешто ги прикрива во текот на врската.

Некои само сакаат да се забавуваат гледајќи како се развива врската меѓу вас и колку добро успеваат во тоа, а потоа, откако ќе ги задоволат сопствените потреби, си заминуваат како ништо да не се случило. За жал, жртвите на манипулаторите често се многу чувствителни луѓе со прекумерна емпатија кои имаат тенденција да премислуваат и анализираат нечие однесување, барајќи вина во себе и оправдувајќи го другиот.

Тоа се често луѓе кои немаат јасно дефинирани граници и кои веруваат дека сите луѓе имаат добри намери. Знаците по кои можете да препознаете емоционална манипулација во партнерската врска се постојано чувство на вина, вербална злоупотреба, спротивставување, искористување на несигурности, закани и ултиматуми, срам (најчесто во општеството), лажење, центрирање во секој контекст и на крајот изолација. од другите.

Поставување граници

Треба да направите разлика помеѓу ваквото однесување кое се случува во афект, еднаш, бидејќи тоа не значи веднаш дека е емоционална злоупотреба, но ако тоа се случува континуирано, тогаш само еден од овие знаци е доволен за да разберете дека имате работа со емоционален насилник.

Понекогаш е неопходно да се верува на интуицијата во средбите со такви поединци бидејќи повеќето жртви речиси секогаш сфаќаат дека бројните прашања и нејаснотии првично биле игнорирани. Најголемата лекција по справувањето со манипулатор е поставувањето граници. Учење да се каже „не“.

Стручна помош

Барањето стручна помош откако ќе доживеете емоционална манипулација е една од главните препораки. Колку и да беше токсична целата врска со манипулаторот, загубата исто така ќе боли. Иако сте свесни дека не сте ни имале вистинска врска, верувавте во сопствената идеја за добронамерноста на таа личност и вложивте доволно време и труд за да се обидете да направите нешто да се случи.

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име