Дома Здравје Првиот симптом на висок крвен притисок се јавува во сон: Никој не...

Првиот симптом на висок крвен притисок се јавува во сон: Никој не обрнува внимание на овој безопасен знак

2294
0

Првиот симптом на висок крвен притисок се јавува во сон: Никој не обрнува внимание на овој безопасен знак, но може да спречи сериозни проблеми.

Високиот крвен притисок е познат како проблемот „тивок убиец“, а најголемиот проблем е што понекогаш поминуваат и до десет години пред да се постави дијагноза.

Еден од првите симптоми на висок крвен притисок може да биде лошиот сон, а недостатокот на длабок сон е силен показател, пишува Psyblog. Недостатокот на сон и стресот се причински поврзани, бидејќи недостатокот на сон влијае на хормонот на стресот.
Недостатокот на длабок сон можете да го препознаете со чести будења и плитко дишење.

Ова истражување е спроведено на 784 мажи, постари од 65 години, кои биле следени три и пол години. Се покажа дека оние кои поминувале помалку време во најдлабокиот стадиум на спиење имале многу поголем потенцијал да развијат хипертензија.


„Нашето истражување покажа дека лошиот квалитет на сон ги става поединците на значително зголемен ризик од развој на висок крвен притисок“, рече Сузан Редлајн, коавтор на студијата. Таа појасни дека иако жените не биле вклучени во студијата, претпоставката е дека резултатите би биле исти.

Воспалението на јајниците мора да се лекува: Ова се симптомите кои непогрешливо велат дека треба итно да посетите гинеколог


Високиот крвен притисок е познат како проблемот „тивок убиец“, а најголемиот проблем е што понекогаш поминуваат и до десет години пред да се постави дијагноза.

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име