Дома Здравје Потрес на мозокот: Важно е да се препознаат симптомите на сериозна повреда

Потрес на мозокот: Важно е да се препознаат симптомите на сериозна повреда

567
0

Потрес на мозокот: Важно е да се препознаат симптомите на сериозна повреда
Иако губењето на свеста не мора да се случи, ако се случи тоа е обично кратко, неколку минути

Обично се смета за полесна повреда.

По удар во главата се јавува потрес на мозокот и важно е да се следи состојбата на личноста за да се забележат какви било промени во однесувањето и симптомите.

Мала повреда
Речиси и да нема дете кое барем еднаш не паднало на глава и не доживеало барем благ потрес на мозокот. Секој удар во главата треба да се сфати сериозно и треба да научите да ги препознавате симптомите на потрес на мозокот, особено кај бебињата.

Потрес на мозокот е лесна повреда на мозокот во која нема видливи оштетувања на мозочните структури (крварење или модринки), туку хемиски промени во мозокот. Се уште влијае на функцијата на мозокот, па затоа се препорачува одмор.

Симптоми на потрес на мозокот
Мозокот е заштитен од траума бидејќи е опкружен со цереброспинална течност, која ги ублажува благите удари. Но, кога ударот или грчењето на главата е премногу силно, мозокот може да ги удри ѕидовите на черепот. Симптомите на потрес на мозокот зависат од тоа колку силно бил потресен мозокот.

Најчести симптоми се главоболка или чувство на притисок во главата, конфузија, „мозочна магла“, зуење во ушите, гадење, повраќање, замор, вртоглавица, преосетливост на силна светлина и звуци, визуелни нарушувања, нејасен говор, бавен одговор на прашања, тешкотии со концентрирање и меморија, промени во расположението, вознемиреност.

Иако губењето на свеста не мора да се случи, ако се случи тоа обично трае кратко време, неколку минути. Последица може да биде заборавање на настанот. Симптомите може да траат со денови или недели, а понекогаш и подолго.

Потешки повреди
Доколку се појават следните симптоми, задолжително обратете се на лекар бидејќи постои можност да се работи за потешка повреда на мозокот: често повраќање и влошување на гадење, влошување на главоболка, повеќекратно губење на свеста, слабост во нозете или рацете, истекување на крв или чисто-жолта течност од увото или носот (цереброспинална течност), појава на конвулзии, зголемена дезориентација, влошување на говорот и видот, нерамни зеници, изразена поспаност или отежнато будење.

Обнова на мозокот
Мозокот е чувствителен по траума, па затоа треба да ги избегнувате сите активности кои можат да бидат ризични за да спречите нов удар во главата.

Во првите седум дена потребно е доволно да се одморите и спиете. Во првите денови по траумата, треба да избегнувате когнитивен стрес (учење, читање, размислување) и избегнувајте екрани, силна светлина и гласни звуци.

Внимателно со бебињата
Бебињата се особено ранливи на траума на мозокот бидејќи нивните черепи се меки, коските од фонтанелата се уште не се споени, па мозокот е поизложен. Исто така, бебињата сè уште немаат силни мускули на вратот, па затоа се особено чувствителни на кинење бидејќи не можат да ги амортизираат наглите движења.

Поради сето ова полесно добиваат повреди на мозокот. Повторените потреси поради силно тресење може да доведат до трајно оштетување на мозокот, инвалидитет, па дури и смрт.

Бебињата и малите деца не можат да опишат како се чувствуваат, затоа треба да обрнеме внимание на промените во однесувањето и расположението. Ова се некои од нив раздразливост, неутешното плачење, губење на апетит, летаргија, прекумерна поспаност, незаинтересираност за играта и луѓето околу себе.

Треба да отидете во собата за итни случаи, како кај возрасните, ако има течност од носот, постојано губење на свеста, нееднакви зеници. Понекогаш порано за да бидете сигурни дека се е во ред.

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име