Дома Здравје Популарниот бруфен: Несакани ефекти од хронична употреба

Популарниот бруфен: Несакани ефекти од хронична употреба

3386
0

Популарниот бруфен: Несакани ефекти од хронична употреба

Луѓето треба да ја користат најниската потребна доза

Најчесто се посегнува кога има болка.

Ибупрофен е еден од лековите кој е достапен за секого и многу популарен како ослободувач од болка. Сепак, како и повеќето други лекови, може да предизвика несакани ефекти. Само по себе, тоа е сосема безбедно да се користи ако се користи правилно, сепак, хроничната употреба може да доведе до компликации.

Дејство на супстанцијата

Бруфен (ибупрофен) делува така што ги блокира простагландините, природни хемикалии кои ги „палат“ болката и воспалението во телото.

Тој е оценет како најбезбеден антиинфламаторен лек, во однос на можните спонтани реакции на лекот.

Така, на некои луѓе ќе им биде полесно да го земаат отколку аспиринот, бидејќи потребна е помала доза за да делува и е помала веројатноста да предизвика несакани ефекти како што е иритација на желудникот, пишува Eatthis.

Може да го зголеми ризикот од срцев удар

Нестероидните антиинфламаторни лекови, како што е ибупрофен, имаат предупредувачка етикета на кутијата во која се наведува дека употребата може да предизвика зголемен ризик од сериозни кардиоваскуларни тромботични ефекти, како што се срцев удар и мозочен удар.

Луѓето треба да ја користат најниската доза неопходна за ублажување на болката и да престанат да земаат сами. Како и да го контактираат својот лекар доколку им треба повеќе од една недела.

Може да предизвика главоболки

Иронично, првиот лек на кој многумина од нас се обраќаат за главоболки всушност може да ги предизвика, ако се користат премногу често.

Употребата на средства за ослободување од болка, како што е ибупрофен, рутински за лекување на главоболки може да предизвика повратна главоболка кога ќе престанете да го користите.

Може да предизвика висок крвен притисок

Редовното земање на ибупрофен може малку да го зголеми крвниот притисок. Според клиниката Мајо, високиот крвен притисок често нема симптоми. Со текот на времето, ако не се лекува, може да предизвика посериозни здравствени состојби, како што се срцеви заболувања.

Тоа влијае на други лекови

Разговарајте со вашиот лекар за какви било други лекови или додатоци што ги земате со ибупрофен. „Ибупрофен може да влијае на многу билки и додатоци без рецепт.

Кога се зема со други специфични лекови, активната состојка на кој било лек може да се зголеми, што ќе резултира или со прекумерно засилување, што ќе доведе до зголемени несакани ефекти, или со намалување, што резултира со тоа лекот да го нема посакуваниот ефект.

Може да предизвика оток

Значаен и забележлив несакан ефект од секојдневното земање на овој нестероиден антиинфламаторен лек е отекување на нозете или телото.

Овој вид на оток е предизвикан од вишокот течност заробена во ткивата на телото. Ова е вообичаен несакан ефект на лекови од овој тип и обично исчезнува по прекинот на лекот.

Гастроинтестинални проблеми

Ако некој често користи ибупрофен, желудникот ја губи својата заштитна бариера и е поподложен на повреди. Со текот на времето, ова може да доведе до гастритис (воспаление на желудникот) или нешто полошо како чир на желудникот или перфорација, што може да биде исклучително болно, да доведе до крварење и може да биде опасно по живот.

Може да ги оштети бубрезите

Никогаш не земајте повеќе од препорачаната доза на ибупрофен, тоа може да биде опасно.

Ибупрофен, ако не се зема правилно, може да предизвика оштетување на бубрежните клетки. Ова оштетување може да биде неповратно за некои пациенти и да бара долготрајна дијализа.

Оштетување на црниот дроб

Вашиот црн дроб обработува сè што консумирате. Редовната, „хронична“ употреба на ибупрофен може да ги оштети клетките на црниот дроб.

За среќа, црниот дроб може да се регенерира и да се опорави, но ако оштетувањето се повтори, на крајот може да доведе до цироза.

Ризик од крварење

Ибупрофен делува така што го инхибира ензимот циклооксигеназа, кој е вклучен во агрегацијата на тромбоцитите, кои се важни за контрола на крварењето и хемостазата.

Дневната долготрајна употреба на ибупрофен може да го зголеми ризикот од неконтролирано крварење.

Запомнете дека е добра идеја да разговарате со вашиот лекар за сите лекови што ги земате редовно.

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име