Дома Психолошки совети ПОЗНАТ ПСИХИЈАТАР ПРЕДУПРЕДУВА: НИКОГАШ никому не давајте ОБЈАСНУВАЊА за овие 9 работи

ПОЗНАТ ПСИХИЈАТАР ПРЕДУПРЕДУВА: НИКОГАШ никому не давајте ОБЈАСНУВАЊА за овие 9 работи

57515
0

ПОЗНАТ ПСИХИЈАТАР ПРЕДУПРЕДУВА: НИКОГАШ никому не давајте ОБЈАСНУВАЊА за овие 9 работи

Понекогаш правиме работи само за да им угодиме на другите. Дали се чувствуваме добро после тоа? Има работи што не треба да ги правиме против себе. И не само тоа. Не треба да бараме изговори за тоа.

Популарниот блогер и психијатар Дејвид Вилијам на веб-страницата Lifehack.org ги наведува оние ситуации кои се само ваш личен и интимен избор.

Живеење
Без разлика дали повторно се гледате со бившиот или живеете со вашите родители иако имате над 30 години, не мора никому да му објаснувате со кого живеете и со кого не сакате да живеете. Ако сте целосно свесни за вашата животна ситуација, тоа значи дека имате свои причини зошто се наоѓате во таа ситуација, а тоа не е ничија работа.

Вашите приоритети

Сите сме единствени и сите имаме различни вредности, соништа и желби… Приоритетите се приватна работа.

Дека не ти е жал

Ако не се каете за своите постапки, иако некој друг мисли дека тоа е погрешно, или ако не ви е грижа другите да ви простат, не се извинувајте. Многу луѓе се премногу брзи за да се извинат и се обидуваат да ги залечат раните кои сè уште не се подготвени да се залечат. Не се извинувајте ако мислите дека не треба.

Дека ви треба време за да бидете сами

Може да се грижите дека ќе ве сметаат за „неманирично“, „антисоцијални“ или „чудни“ ако откажете планови, состаноци или други обврски затоа што едноставно не се чувствувате како да сте социјални и сакате да бидете сам. Поминувањето време сам е сосема нормално и природно и не треба да барате изговори за тоа.

Со тоа што не кажувате „Да“ на сè што велат другите

Имате право да кажете „Не“ ако мислите така. Всушност, најуспешните луѓе во светот се оние кои се мајстори во уметноста да кажат Не на се што не им е приоритет.

Неговиот физички изглед

Физичкиот изглед не треба да одредува како се оценувате себеси и вашите вредности.

Да се ​​биде сам

Дали сте сами поради околностите или затоа што сте сакале, тоа не е ничија работа. Да се ​​биде сам не е нарушување. Слободни сме да бидеме во врска или не, да сме во брак или не… Изборот на партнер исто така никого не треба да го засега.

Одлуки за тоа дали да има или не деца

Тоа е лична одлука, под влијание на многу (субјективни и објективни) фактори, која не мора никому да ја објаснувате. Другите едноставно треба да ја почитуваат вашата одлука.

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име