Дома Здравје ПОГЛЕДНЕТЕ ДОБРО ВО ОЧИТЕ:

ПОГЛЕДНЕТЕ ДОБРО ВО ОЧИТЕ:

328
0

ПОГЛЕДНЕТЕ ДОБРО ВО ОЧИТЕ: Првиот симптом на ДИЈАБЕТЕС можете да го откриете во огледалото!

Дијабетесот е состојба предизвикана од високо ниво на гликоза – или шеќер – во крвта.

Нивото на гликоза тогаш е високо бидејќи телото не може правилно да го користи. Кај луѓето на кои им е дијагностициран дијабетес, нивниот панкреас не произведува никаков инсулин или нема доволно инсулин. Инсулинот е хормон кој вообичаено се произведува од панкреасот и дозволува гликозата да влезе во клетките на телото, каде што се користи за енергија.


Кај дијабетес тип 1, панкреасот на болниот не произведува инсулин, но клетките од тип 2 во телото стануваат отпорни на инсулин, па затоа е потребен повеќе инсулин за да се одржи нивото на гликоза во крвта во нормален опсег. Постојат неколку знаци во очите кои може да сугерираат дека имате дијабетес или да значат дека треба да посетите лекар што е можно поскоро.

Заматен вид
Ова може да биде предизвикано од висок шеќер во крвта од основниот или познат дијабетес – ова предизвикува оток. Може да се коригира со враќање на шеќерот во крвта во вистинскиот опсег. Иако може да се смени, може да потрае и до три месеци за да се врати правилно.

Кое време од денот е најдобро време за кафе?


Катаракта
Луѓето со дијабетес имаат поголема веројатност да развијат катаракта порано и побрзо. Значи, ако сте помлади и одеднаш забележите проблем со видот (заматен, замаглен, отсјај), проверете го.
Глауком
Ова е кога течноста не може да се исцеди како што треба, а притисокот се акумулира во вашето око. Ова може да ги оштети нервите и крвните садови и да предизвика промени во видот. Луѓето со дијабетес имаат поголема веројатност да имаат глауком, но тој понекогаш не предизвикува никакви симптоми додека не дојде до сериозно губење на видот. Но, оптичарите можат да го фатат при редовни прегледи.

Ако страдате од главоболки, болки во очите, заматен вид или насолзени очи, можеби имате глауком и дијабетес, па затоа е важно да ги проверите и двете. Ако имате дијабетес, поголема е веројатноста да добиете ретка состојба наречена неоваскуларен глауком, што е кога нови крвни садови растат на ирисот и го блокираат протокот на течност.


Дијабетична ретинопатија
Ако вашата мрежница – групата клетки кои ја земаат светлината и ја претвораат во слики – е оштетена, тоа може да предизвика дијабетична ретинопатија. Тоа е поврзано со високи нивоа на шеќер во крвта, а ако не се лекува рано, може да предизвика слепило.


Луѓето со дијабетес тип 1 ретко го развиваат пред пубертетот, а ретко е кај возрасните, освен ако не сте имале дијабетес тип 1 пет години. Луѓето кои развиваат дијабетес тип 2 може да имаат знаци на проблеми со очите за кои не знаеле дека се поврзани со состојбата пред да бидат дијагностицирани.

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име