Дома Здравје Повраќање, причини и што треба да правите!

Повраќање, причини и што треба да правите!

828
0

Повраќањето е многу непријатен симптом.

Следува експлозивно исфрлање на содржината на желудникот или желудникот преку устата и носот.

Иако е непријатен, овој симптом е одбранбен механизам за исфрлање на штетните содржини од нашиот стомак.

Покрај тоа, тоа е можен знак за развој на некои други состојби во телото.

Зошто се јавува повраќање?

Повраќањето може да биде знак за неколку различни болести или состојби .

Груба поделба би била:

Акутно повраќање, кое се јавува како резултат на моментално нарушување во телото,

Хронично повраќање, кое се јавува како последица на некоја хронична долготрајна болест, состојба или терапија што се зема.

Акутно повраќање

Акутното повраќање најчесто се јавува како последица на нарушувања на ниво на гастроинтестиналниот тракт, најчесто желудникот.

Ова се однесува пред се на труење со храна или инфекција со стомачен вирус, но и бактерии.

Овој тип на нарушување е придружен со ненадеен развој на симптоми: гадење , повраќање, дијареа , слабост и бледило и покачена температура.

Иако изгледа драматично, ова е најчеста и безопасна причина за повраќање.

Со замена на течност, пробиотици, антибиотици по потреба и лекови за смирување на желудникот, тоа трае најмногу два до три дена, по што симптомите се намалуваат.

Покрај оваа причина за појава на овој симптом, повраќање може да се појави и кај многу други акутни состојби:

Повраќање по повреда на главата. Може да се појави неколку дена по самата повреда. Причината за задолжително што поскоро пријавување на лекар е затоа што тоа може да биде знак за оштетување на мозокот,

Болките во градите придружени со повраќање може да бидат знак за срцев удар.

Стомачни болки и повраќање придружени со тврд или напнат стомак може да бидат знак за поголем проблем во желудникот во однос на врзани црева, оштетување или поголемо воспаление на некој внатрешен орган. Исто така, ако се најде свежа крв во регургитираната содржина или содржината е црна, тоа може да биде знак за пукање на крвен сад во хранопроводникот или желудникот, што е итен случај опасен по живот.

Ненадејно повраќање придружено со главоболка, слабост, губење на ориентација, слабост или губење на способноста за контрола на дел од телото може да биде знак за мозочен удар или крварење во мозокот.

Мигрените често се придружени со повраќање,

Вртоглавицата може да биде придружена со повраќање,

Одредени луѓе не можат да издржат возење и може да почувствуваат повраќање за време на патувањето,

Зголемениот очен притисок може да биде придружен со повраќање и болка во окото,

Понекогаш напад или воспаление на бубрезите може да биде придружено со повраќање поради силната болка што ја придружува оваа состојба,

Луѓето кои не можат да толерираат одредени видови храна може да повраќаат доколку ја консумираат,

Луѓето во алкохолизирана состојба често повраќаат,

Посебно ќе го нагласиме повраќањето со крв или црна содржина. Ако има крв или згрутчување на крвта во регургитираната содржина, тоа може да биде знак за пукање на крвен сад во хранопроводникот. Повраќање на црна содржина може да биде знак за оштетување на слузницата на желудникот или чир на неа или на дуоденумот.

Секоја од овие ситуации е причина веднаш да се обратите на лекар…

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име