Дома Живот ПЕТ фрази кои често ги користат непоправливите лажговци

ПЕТ фрази кои често ги користат непоправливите лажговци

545
0

ПЕТ фрази кои често ги користат непоправливите лажговци

Никој не ја кажува апсолутната вистина цело време.

Сите знаеме понекогаш да користиме мали, бели лаги, и тоа е во ред, но лажењето со намера да сокрие некои важни информации е сосема друга приказна.

Така непоправливите лажговци користат одредени фрази и стратегии по кои можеме да ги препознаеме, а ние ви ги пренесуваме петте кои најчесто ги користат за да не убедат во нивните лаги.

  1. Искрено/Да ви кажам право

Се надеваме дека личноста со која разговараме ја кажува вистината, но лажго често ќе ја започне приказната со фразата „Ќе бидам искрен“ која служи како „гаранција“ за она што следи, а всушност е лага. Луѓето кои ја кажуваат вистината нема да се чувствуваат одбранбени и нема да ја користат ни оваа фраза.

  1. Никогаш/Јас секогаш

Поправени зборови како „никогаш“ и „секогаш“ често може да се најдат во речникот на непоправливите лажговци, додека другите луѓе ретко ги користат. Лажго ќе се обиде да вметне такви зборови во разговорот за да се направи себеси поверодостоен за другите.

  1. Користење на „тие“, „тој/таа“, „ние“ повеќе од „јас“

Избегнувањето на одговорноста се случува кога лажговците се обидуваат да ги објаснат своите постапки и се надеваат дека ќе им верувате. Потоа поретко ја користат личната заменка „јас“. Исто така, во такви случаи, тие ретко користат зборови кои се исклучоци како „но“ или „освен“ и почесто зборови што содржат негативни емоционални конотации како „омраза“, „тага“ или „лутина“.

  1. Негирање, оправдување и кратки одговори

Кога ќе ги прашаат за нивната приказна, лажговците автоматски ќе негираат дека нешто криеле, дури и ако сè уште не се обвинети. Тие исто така ќе се обидат да објаснат зошто се однесувале на одреден начин иако никој не го побарал тоа. Ова однесување произлегува од фактот дека тие се чувствуваат виновни и сакаат да се оправдаат.

Исто така, лажговците ќе одговорат со кратки реченици кои не даваат целосен одговор бидејќи не сакаат да откријат што навистина се случило.

  1. Премногу детали

Лажговците мораат да ги запомнат деталите од нивната лажна приказна за да не бидат фатени во лагата. Затоа тие често ќе опишуваат премногу детали за нивната приказна да изгледа што е можно пореална и да ги покрие нивните траги. Меѓутоа, луѓето кои ја кажуваат вистината не ги преувеличуваат деталите, пренесува zpodovna.hr

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име