Дома Психолошки совети Пет индикатори дека сте паметни! Духовитите се повеќе интелигентни…

Пет индикатори дека сте паметни! Духовитите се повеќе интелигентни…

269
0

Тестовите за интелигенција не се совршени, но моментално се најдобриот начин за мерење на способноста за рационално разбирање на светот околу вас, за паметење и лесно користење на сопствените вештини во некои ситуации.

Група европски научници, по истражувањето спроведено на 8.000 Европејци, процениле дека училиштето, образованието, воспитанието и исхраната имаат многу поголемо влијание врз развојот на интелигенцијата отколку генетскиот код напишан во нас. Еве неколку знаци по кои може да се препознаат интелигентните луѓе.


Хумористичните луѓе имаат способност тешките ситуации да ги претворат во забавни, снаодливи се и брзо размислуваат. Истражувањата покажуваат дека таквите луѓе имаат повисок степен на вербална и апстрактна интелигенција.

Левучарите постигнуваат подобри резултати кога станува збор за различноста, тие се поспособни да прават повеќе работи одеднаш отколку десничарите. Новото истражување покажува и дека левучарите се поинтелигентни, што е поврзано со фактот дека тие можат да прават повеќе работи одеднаш.

Во примерок од 2.000 луѓе, британските научници откриле дека оние кои порано почнале да читаат имаат поголем коефициент на интелигенција. И не само тоа, претходното учење букви и читање влијаело на зголемување на интелигенцијата. Значи, ако сте почнале да читате порано, веројатно сте попаметни од оние кои ги научиле буквите подоцна од вас.

Музиката влијае на вербалната интелигенција, што е докажано од психологот Салвин Морено во примерок од 48 деца на возраст меѓу четири и шест години. Тој покажа дека учењето да се пее или свири во раното детство создава поинтелигентни возрасни луѓе.

Истражувањата покажуваат дека „тешките луѓе“ често се високо интелигентни, бидејќи тежината што ја носат буди прекумерно размислување за разни работи, согледување детали и заклучоци за нив. Психијатарот Џереми Коплан ја истражувал врската помеѓу тежината на менталниот товар и интелигенцијата, бидејќи забележал дека неговите пациенти со изразено чувство на тежина покажуваат подобри резултати на тестовите за интелигенција.

Google search engine
Претходна објаваПрекрасно видео со елените на Галичица…
Следна објаваШто можеме да направиме за брзо да зарасне рана?

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име