Дома Здравје Пет знаци дека не пиете доволно вода

Пет знаци дека не пиете доволно вода

2313
0

Чувството на жед не мора само да биде знак дека ви треба вода, има и ментални и физички знаци кои укажуваат дека не пиеме доволно течности.

Бидејќи телото се состои од просечно 60 проценти вода (количината варира од личност до личност), потребна ни е течност за да функционира на многу нивоа.

Во текот на денот природно користиме и губиме вода. Кога губите повеќе вода отколку што внесувате, се сметате за дехидрирани. Постојат неколку помалку очигледни начини да откриете дали сте дехидрирани:

Се чувствувате гладни

Многу е можно да сте навистина гладни, но има моменти кога чувствувате желба за храна, но всушност сте жедни. Важно е да обрнете внимание на вашето тело и да ја научите разликата.

Главоболка

Не постои целосно објаснување зошто главоболката се јавува при дехидрација, но експертите имаат неколку теории. Еден од нив вклучува рецептори за болка во мозокот кои се прикачени на мембранските слоеви на мозокот кои го штитат мозокот и ‘рбетниот мозок. Се смета дека дехидрацијата може да предизвика движење на течноста од мозокот, притискајќи ги менингите и како резултат стимулирајќи ги рецепторите за болка, пишува Real Simple.

Не можете да се концентрирате

Дехидрацијата може да доведе до недостаток на способност за фокусирање, што може да биде непријатно при извршување на секојдневните задачи. Дури и блага дехидрација може да предизвика когнитивни проблеми.

Помала еластичност на кожата

Иако сувата кожа не е нужно директен знак за нивото на вашата хидратација, еластичноста на кожата е.

Имате лош здив

Лошиот здив има многу причини, вклучително и дехидрација. Зошто? Бидејќи плунката има антибактериски својства, а за производство на плунка е потребна вода. Кога сте дехидрирани, производството на плунка се намалува бидејќи вашето тело мора да изврши тријажа на хидратација и да ги пренасочи течностите во области со повисок приоритет.

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име