Дома Психолошки совети Песимизам – фактор на ризик за смрт поради коронарна срцева болест

Песимизам – фактор на ризик за смрт поради коронарна срцева болест

675
0

Песимизмот е силен фактор на ризик за смрт од коронарна срцева болест. Ова е утврдено со истражување на 2.267 средовечни и постари мажи и жени од Финска.

Лекарите од психијатриското одделение на финската болница открија дека луѓето со високи нивоа на песимизам имаат поголем ризик да умрат од ефектите на коронарна срцева болест (КСБ) . Оптимизмот нема ефект врз смртноста.

Песимизмот или оптимизмот, во научна смисла, се одредуваат од односот на луѓето кон иднината . Дали очекуваат повеќе пожелни или непожелни настани во продолжението на животот.

„ Нивото на песимизам може лесно да се измери и може да биде многу корисна алатка, заедно со други познати фактори на ризик како што се дијабетес, висок крвен притисок или пушење за да се утврди ризикот од смрт од последиците на цереброспиналната течност “, рече д-р. Mikko Pänkäläinen, раководител на истражување објавено во научното списание Trepo .


Кај песимистите, 2,2 пати поголем ризик од умирање
За време на 11-годишното следење на испитаниците, 121 маж и жена загинале од КБС. Истражувачите откриле дека групата била многу попесимистичка од преживеаните. Статистички, споредувајќи ги највисоките и најниските квартили на песимизам, луѓето во горниот квартал имале 2,2 пати поголем ризик да умрат од КСБ во споредба со најнискиот квартал.

Нивото на песимизам и оптимизам беше одредено со ревидираниот тест за ориентација во животот (LOT-R) . Тестовите оценети од 0 (воопшто) до 4 (многу) на изјави како што се овие:

Во неизвесни времиња, обично го очекувам најдоброто.
Ако нешто може да тргне наопаку, тоа е токму она што ќе се случи со мене.
Секогаш сум оптимист за мојата иднина.
Едвај можев да очекувам дека работите ќе тргнат на мојот начин.
Ретко сметам дека ќе ми се случат добри работи.
Во принцип, очекувам повеќе добри настани отколку лоши.
Дали сакате да се тестирате? Дали сте песимист, оптимист или реалист? Пробајте го онлајн тестот LOT-R на англиски јазик.

Претходна објаваПревртена торта со ананас која изгледа одлично и лесно се подготвува
Следна објаваРЕВОЛУЦИЈА НА ВРАТА / За прв пат во историјата

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име