Дома Психолошки совети Пасивна агресија: какви проблеми создава и како да ја препознаете

Пасивна агресија: какви проблеми создава и како да ја препознаете

604
0

Пасивна агресија: какви проблеми создава и како да ја препознаете
Личноста која се однесува пасивно-агресивно чувствува силна емоција која директно не ја признава


Пасивно-агресивното однесување е стил на комуникација и припаѓа на агресивниот домен. Но, тоа е општествено прифатлива агресија. Сите однесувања кои се отворено агресивни (подигнување на тонот, агресивна гестикулација, зјапање и правење гримаси, закани) се осудени во современото општество и се заменуваат со пасивна агресија. Пасивната агресија е едноставно двојство, „да размислуваш едно, а да кажуваш друго“.

Малигнитетот на пасивната агресија е дека:

што е тешко да се препознае,
што е причина за големи страдања на лицата кон кои е насочено (особено ако се работи за деца или семејни или партнерски односи),
што трајно ги нарушува меѓучовечките односи и
што ги комплицира проблемите во семејството или колективот
Различни мислења и несогласувања со другите можат да ни помогнат подобро да се запознаеме себеси, но ситуациите стануваат фрустрирачки кога е вклучено пасивно-агресивно однесување.

Тоа е моментот кога некој индиректно искажува негативни чувства наместо отворено да каже што го мачи. Сите сме го правеле тоа понекогаш, но, но таквото однесување ретко решава нешто, објасни за cnbc.com клиничкиот психолог д-р Кортни Ворен .

Главниот начин да се реагира на пасивно-агресивно однесување
Доколку се најдете во ситуација да морате да комуницирате со личност која се однесува пасивно-агресивно, експертот препорачува да комуницирате со нив со почит.

Може да кажете нешто како: „Знам дека ми велиш дека не си лут, но не ми изгледа така.“ Или, „Добивам впечаток дека си лут. Дали сакате да зборуваме за тоа?

Личноста која се однесува пасивно-агресивно чувствува силна емоција која директно не ја признава, па може да се однесува лошо дури и при љубезни напори да го реши проблемот.

Ако тоа се случи, останете неутрални.

Потсетете ги дека се грижите и дека сте подготвени да разговарате кога и ако се подготвени. Во меѓувреме, повлечете се и фокусирајте се на она што можете да го контролирате: себеси.

Како да препознаете пасивно-агресивно однесување
Овие седум работи секогаш ги прават пасивно-агресивните луѓе:

“Се е добро!”

Ова е одличен пример за ситуација кога невербалната комуникација непристрасно противречи на пораката што ја испраќа личноста. Тие кажуваат едно, но од нивниот тон на глас, интонацијата или обемот на говорот се гледа дека се лути.

Слични знаци: „Не сум лут!“ или „Не ми пречи“.

Тишина

Игнорирањето покажува силни емоции со целосно прекинување на контактот. Откако ќе каже дека не е лут, лицето може целосно да престане да комуницира со вас.

Слични знаци: Не озборува повици и пораки или одговара со еден збор.

Вообичаен знак за пасивно-агресивно однесување е кога некоја личност реагира на вас со призвук на непријателство или незадоволство.

Слични знаци: Давање груби коментари или шеги кои директно не ја навредуваат.

Мрморење

Друг начин на кој луѓето пасивно-агресивно комуницираат е со продолжување на дијалогот со себе, тивко.

Слични знаци: Правење одбивни или агресивни изрази на лицето кон вас или зборување со некого зад грб, но на начин на кој можете да го слушнете.

Воздржување од физички контакт

Избегнувањето на допир, на пример, без разлика дали се работи за ракување или благо тапкање по рамо, јасно покажува дека тие не се задоволни со вас – дури и ако не сакаат директно да го кажат тоа.

Слични знаци: Недостаток на контакт со очите или одбивање да вложите напори за допирање и поврзување.

Среден одговор

Кога некој е лут, може да не се согласува, но ако има лоши одговори, тоа е агресија.

Слични знаци: велејќи: „Добро, победиш“ – и мрморење потоа.

Преправајќи се дека соработуваат

Понекогаш луѓето велат дека ќе направат нешто, како што е чистење, готвење или плаќање сметки, но потоа намерно не го исполнуваат ветувањето. Непочитувањето бара или завршување на задачата на нецелосно или помалку од идеалниот начин зборува многу.

Слични знаци: Кажуваат дека се согласуваат со нешто, но лошо ја вршат работата, за да не барате од нив повторно да го прават истото.

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име