Дома Интересно Одржано светското првенство во собирање смет

Одржано светското првенство во собирање смет

405
0

Одржано светското првенство во собирање смет

Велика Британија го зазеде првото место пред дваесетина други тимови од целиот свет кои се собраа во Токио оваа недела за да го подигнат отпадот на Светското првенство во СпоГоми.

Станува збор за иницијатива која има за цел да ја подигне свеста за еколошките проблеми.

Тимови од тројца од далеку како Австралија и Бразил ги пребаруваа улиците на населбите Шибуја и Омотесандо 90 минути во текот на две сесии барајќи ѓубре, а потоа сортирање на она што го нашле во соодветните категории. Британскиот тим наречен „Северот повторно ќе се издигне“ освои 9.046,1 поени за собирање 57,27 килограми ѓубре, победувајќи го јапонскиот домаќин кој се најде на второто место.
Јапонските високи стандарди за хигиена и чистота го направија пронаоѓањето на ѓубрето предизвик за некои од натпреварувачите.

„Понекогаш беше навистина тешко бидејќи немаше навистина толку ѓубре. Но, тогаш моравме да погледнеме малку подлабоко во грмушките, или само се фокусиравме на догорчињата од цигарите на тротоарите“, рече членката на тимот на САД, Беатрис Хернандез .

Името SpoGomi доаѓа од комбинацијата на зборот „спорт“ и јапонскиот збор за ѓубре „гоми“. Измислен во 2008 година за да ги поттикне луѓето да го собираат ѓубрето на јавни места, неговата популарност порасна до тој степен што оваа година во Јапонија се одржаа околу 230 натпревари.

Организаторот, Фондацијата „Нипон“ објави дека е одржано првото светско првенство за да се подигне свеста за прашањата за заштита на животната средина, особено кога станува збор за загадувањето на океаните со пластика.

Второто Светско првенство е планирано за 2025 година.

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име