Дома Живот Овој едноставен трик го користат најуспешните луѓе во светот…

Овој едноставен трик го користат најуспешните луѓе во светот…

711
0

Помислете на некој што мислите дека има успешна кариера. Бил Гејтс? Опра? Марк Цукерберг? Многу од имињата што ми паѓаат на ум се луѓе кои се придржуваат до еден заеднички принцип: правилото за пет часа. Не велиме дека тоа ќе го направи новиот Елон Маск, но тоа е дефинитивно место за почеток.

Успех – за еден час на ден

Правилото е прилично едноставно: одвојте еден час од секој работен ден (еден час + пет работни дена = пет часа) да се посветите на значајно вежбање и учење. Вметнете малку читање, студија или практика што е применлива за поголема цел на напредок во вашата област. И тоа е тоа.

Причината зошто петчасовното правило е толку ефикасно во подготвувањето на најуспешните луѓе за понатамошен успех се сведува на две работи. Прво, потешко и подолго не значи исто како и паметната работа. Дури ни близу.

Паметната работа вклучува одвојување малку време за учење, а не за работа. Ова ќе ви помогне да се фокусирате на долгорочен личен развој наместо на тековниот обем на работа. Дали навистина мислите дека Бил Гејтс чита 50 книги годишно кои се исклучиво поврзани со неговите дневни проекти?

Второ, ништо не ја победува стручноста. Претприемачот Марк Андресен го зема Марк Цукерберг како пример, зборувајќи за него во едно интервју „Мислам дека стекнувањето вештини и како правилно да се прават работите е драматично потценето. Постои причина зошто има толку многу приказни за Марк Цукерберг. Нема многу луѓе како Марк Цукерберг.

Ако поминете време со него, ќе сфатете дека тоа е вистина. Секој успешен директор денес или во минатото има енциклопедиско знаење за тоа како успешно да управува со компанија, а тоа е многу за луѓето во 20-тата година “.

Успешните луѓе го поминуваат тој еден час на ден на различни начини, а еве неколку начини на кои можете да се обидете.

Читање

Покрај Бил Гејтс, читањето го обожаваат Опра, поранешниот претседател Обама, Марк Кубан и претприемачот Дејвид Рубенштајн.

Рефлексии

Можеби мислите дека ова е само бескорисно губење време, но докажано е дека времето за размислување ги подобрува работните перформанси. Ваквата практика е популарна кај извршниот директор на АОЛ, Тим Амстронг, поради што неговиот тим поминува четири часа неделно размислувајќи.

Експериментирање

Не тропајте додека не се обидете, буквално. Бенџамин Френклин и Томас Алва Едисон беа познати по своите ризични експерименти. Гугл и Мајкрософт се само една од компаниите што одвојуваат време за вработените каде што можат да експериментираат со своите идеи.

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име