Дома Живот Овие шест знаци покажуваат дека сте граничен алкохоличар

Овие шест знаци покажуваат дека сте граничен алкохоличар

963
0

Овие шест знаци покажуваат дека сте граничен алкохоличар

Многумина не знаат каде е границата кога станува збор за проблематичното консумирање алкохол

Дали имате проблематична врска со алкохолот? Британскиот лекар и медицински советник на MyHealthChecked, д-р Дејв Николс објасни за магазинот Sun што некого го прави „граничен алкохоличар“, што значи дека таа личност е опасно блиску до преминување на границата што го дели од прекумерното консумирање алкохол.

  • Луѓето знаат дека понекогаш пијат премногу, но многумина не знаат до каде е границата кога станува збор за проблематичното консумирање алкохол. Тоа е шема на штетно консумирање алкохол каде што можете да пиете еден пијалок, или неколку пијалоци секој ден, или редовно да пиете алкохол – објаснува д-р Николс, кој опиша шест знаци кои укажуваат дека можеби сте граничен алкохоличар:

дека пиете алкохол секој ден без да го сфатите тоа
дека често се опивате и претерате со внесот на алкохол
да се дружат само кога е вклучен алкохол
да се пие често во текот на денот
дека ве нервира кога другите не пијат
дека пиете повеќе од прифатливата дневна количина на алкохол за вашиот пол.

Граничните алкохоличари можат да бидат супер ефикасни, дури и некои познати личности одговараат на тој профил. Добитничката на 16 Греми, Адел престана да пие, но призна дека била гранична алкохоличарка во нејзините 20-ти. Американскиот национален институт за злоупотреба на алкохол и алкохолизам го дефинира прекумерното пиење како „модел на консумирање алкохол во кој концентрацијата на алкохол во крвта достигнува 0,08 проценти или 0,08 грама алкохол или повеќе на децилитар крв. За типичен возрасен, оваа шема одговара на консумирање 5 или повеќе пијалоци за мажи или 4 или повеќе пијалоци за жени во рок од 2 часа.

Насоките за исхрана на американското Министерство за земјоделство (USDA) велат дека жените не треба да консумираат повеќе од еден алкохолен пијалок дневно, а мажите треба да се ограничат на два пијалоци. Но, некои експерти веруваат дека луѓето треба да консумираат уште помалку алкохол од тоа за доброто на нивното здравје.

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име