Дома Живот Овие работи во вашиот дом треба да ги менувате почесто отколку што...

Овие работи во вашиот дом треба да ги менувате почесто отколку што мислите!

220
0


Некои работи што ги користиме редовно треба да се менуваат почесто отколку што мислите. Ова се предмети за кои обично дури и не мислиме дека имаат рок на траење, но ако не ги менуваме редовно, тие можат да бидат рај за бактерии, габи и други патогени кои можат да не разболат.

Микробиологот Тетро наведе неколку предмети што треба редовно да ги менувате.

Четка за заби
Тетро истакнува дека треба да ја менувате четката за заби еднаш месечно.

„Четките за заби се рај за микроорганизми. Колку подолго ги користиме, тие стануваат помалку ефикасни во отстранувањето на бактериите “, вели микробиологот, додавајќи дека всушност користејќи излитена четка, можеме да внесеме бактерии во устата.

Крпи
Крпите треба редовно да се перат. Со текот на времето, крпите стануваат помалку ефикасни. Покрај тоа, бактериите и габите од вашето тело можат да навлезат во крпите, што на крајот може да предизвика првут или дерматитис. „Ако не ги перете крпите во многу топла вода, овие бактерии можат да се зголемуваат најчесто на крпите што се користени и ги сушите“, додава Тетро.

Кујнски сунѓер
„Кујнски сунѓер е предмет што содржи најмногу бактерии. Можете да го чистите на дневна основа со ставање на влажен сунѓер во микробранова печка две минути. Но, по некое време, способноста на сунѓерот ефикасно да чисти се намалува. Тогаш мора да го фрлите “, објаснува Тетро.

Пластични чинии
Тетро наведува дека пластиката може да се истроши по некое време, а потоа микропластичните и другите честички од садот да завршат во вашата храна, а потоа и во вашето тело. Ако користите пластични чинии еднаш неделно, треба да ги менувате на секои шест месеци. Ако ги користите секој ден, тогаш треба почесто да се менуваат, советува Тетро.

Навлаки за душеци
Тетро наведува дека кога спиеме, чаршафот не ја апсорбира целата наша пот, но дел од тоа оди кон навлаката на душекот. Затоа, по некое време, навлаките се контаминираат со микроорганизми.

Тој советува да ги перете навлаките еднаш на три месеци, но треба да ги менувате еднаш годишно.

Перници
Перниците се како кујнски сунѓери – содржат многу бактерии и габи, пишува Globalnews . Треба да ги перете на секои три месеци, но ако не се перат, треба да ги менувате еднаш на секои шест месеци или еднаш годишно.

Претходна објаваДали винските мушички ги напаѓаат вашите плодови во кујната? Еве како да се ослободите од нив…
Следна објаваЗа убава кожа користете природни масла!

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име