Дома Здравје Овие лекови и жештината можат да бидат смртоносна комбинација

Овие лекови и жештината можат да бидат смртоносна комбинација

3430
0

Овие лекови и жештината можат да бидат смртоносна комбинација

Температурите низ земјава се во пораст.Ваквото време е погодно за некого, важно е да бидете внимателни ако земате одредени лекови.

Лековите за состојби како што се висок крвен притисок, болести на бубрезите и нарушувања на менталното здравје може да имаат специфични несакани ефекти. Тие можат да го отежнат останувањето хидрирано или ефективно да се разладат во топло време. Поради ова, високите температури може да бидат потенцијално опасни, па дури и фатални за некои.

Диуретици
Диуретиците најчесто се препишуваат за лекување на срцева слабост, висок крвен притисок или бубрежна болест. Со оглед на тоа што ја зголемуваат зачестеноста на мокрењето, за време на топлото време можат да нè стават на ризик од дехидрација или нерамнотежа на електролити што му отежнува на телото да ја регулира температурата, пренесува Gloucestershire Live.

На оние кои користат диуретици им се советува да пијат доволно вода и да внимаваат на знаците на дехидрација како што се главоболка, вртоглавица, темна урина и чувство на жед.

Лекови за крвен притисок
Инхибиторите на ангиотензин-конвертирачкиот ензим, кои вообичаено се препишуваат на пациенти со висок крвен притисок, може да бидат опасни на топлина, бидејќи луѓето кои ги земаат може да бидат повеќе склони кон несвестица или паѓање. Овие лекови, исто така, го маскираат чувството на жед, што го прави потешко да се препознае дали се јавува дехидрација.

Бета-блокатори
Бета-блокаторите се уште еден вид на лекови кои можат да го намалат крвниот притисок, но може да ги користат и пациентите со анксиозност. Тие претставуваат ризик за време на топлото време бидејќи ги зголемуваат шансите да се онесвестите и да го изгубите стапалото и ја намалуваат способноста на телото да се пот, што може да доведе до прегревање поради недоволно ладење.

Антидепресиви
Одредени антидепресиви можат да го зголемат потењето и да ја потиснат жедта, правејќи ги корисниците посклони кон компликации поврзани со дехидрација.

Оние кои земаат лекови за тироидна жлезда за слаба тироидна жлезда, исто така, може да бидат изложени на ризик од дехидрација бидејќи овие лекови може да ја подигнат телесната температура и да го отежнат ефикасното регулирање на телесната температура.

Лекови за АДХД
Стимуланти, како што се амфетамини и лекови кои се користат за лекување на растројство на хиперактивност со дефицит на внимание (АДХД), исто така може да го зголемат ризикот од болести поврзани со топлина.

Пиејте доволни количини вода.

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име