Дома Здравје Овие здрави намирници се смрт за тироидната жлезда: Немаат место на вашиот...

Овие здрави намирници се смрт за тироидната жлезда: Немаат место на вашиот чинија, подобро избегнувајте ги

621
0

Овие здрави намирници се смрт за тироидната жлезда: Немаат место на вашиот чинија, подобро избегнувајте ги

Лекарите предупредуваат дека не е само стресот тој што доведува до проблеми со тироидната жлезда.

Справувањето со болести на тироидната жлезда станува сè почесто, особено кај младите, што сериозно ги загрижува лекарите. Главната причина за оваа сеприсутна неволја често се поврзува со современиот начин на живот, кој е исполнет со стрес и нездрави навики. Сепак, лекарите предупредуваат дека не само стресот води до проблеми со тироидната жлезда, туку и начинот на кој ја подготвуваме храната.

Како функционира тироидната жлезда?

Тироидната жлезда има облик на пеперутка и се наоѓа во предниот дел на вратот, под Адамовото јаболко, по должината на предниот дел на трахеата. Кога е во нормална големина, не е опиплива, но нејзината работа има огромна улога во многу процеси во телото. Лачи хормони, како што се Т4 (тироксин), Т3 (тријодотиронин) и калцитонин, кои влијаат на метаболизмот, растот, развојот, отчукувањата на срцето, сексуалната функција, одржувањето на бременоста, нивото на гликоза во крвта, телесната температура и метаболизмот на калциум.

Кога тироидната жлезда не функционира правилно, можат да се појават разни нарушувања, како што се хипотироидизам, хипертироидизам, тироидитис и Хашимото тироидитис. Овие проблеми не се ретки и сè поголем број луѓе се соочуваат со нив.

Која храна е најопасна за тироидната жлезда?

Диететичарката Моли Хембри предупредува дека храната што ја јадеме има значително влијание врз здравјето на тироидната жлезда. Еден вид храна особено треба да се избегнува ако имате проблем со тироидната жлезда, а тоа се намирниците што содржат гоитрогени.

Гоитрогените се супстанции кои влијаат на синтезата на тироидните хормони, особено во услови на недостаток на јод. Храна што содржи гоитрогени е зеленчукот од семејството крстоцветни растенија – брокула, карфиол, зелка, но исто така и соја и просо. Иако овие намирници можат да предизвикаат проблеми, добрата вест е дека не мора целосно да ги исклучите од вашата исхрана, туку можете да ги консумирате умерено, но само ако се правилно подготвени.

Со загревање на крстоцести зеленчуци, како што се брокула или карфиол, станува можно елиминирање на гоитрогената активност, па затоа готвењето или термичката обработка се клучни. Сепак, просото е храна која треба целосно да се отстрани од исхраната, бидејќи претставува најголем ризик за тироидната жлезда.

Здравјето на тироидната жлезда е нешто на што треба да се обрне големо внимание, а правилната исхрана игра клучна улога во превенцијата на болести. Конечно, она што го јадете може да направи голема разлика во здравјето на вашата тироидна жлезда!

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име