Дома Здравје Овие витамини играат голема улога во заштитата на белите дробови

Овие витамини играат голема улога во заштитата на белите дробови

1780
0

Витаминот А, кој се наоѓа во млекото и сирењето, морковите и зелениот лиснат зеленчук и витаминот Е, кој се наоѓа во маслата, јаткастите плодови и семките, се верува дека го зајакнуваат имунолошкиот систем.

Сирењето, јаткастите плодови и лиснатиот зеленчук би можеле да помогнат во спречување на белодробни заболувања како што се астма, емфизем, па дури и настинки. Британско истражување на 6.000 луѓе и нивните дневници за храна покажа дека луѓето со ниско ниво на витамини А, Е и Д имаат повеќе респираторни проблеми, дури и кога се земени предвид други фактори како тежина и пушење.

Витаминот А, кој се наоѓа во полномасното млеко и сирењето, морковите и темнозелениот лиснат зеленчук и витаминот Е, кој се наоѓа во растителните масла, јаткастите плодови и семките, се верува дека го зајакнуваат имунолошкиот систем. Но, често се потребни додатоци за да се подигне витаминот Д на здрави нивоа.

Од 6.000 луѓе, само 33 развиле респираторни проблеми, а истражувачкиот тим не можел да утврди зошто витамините имале ефект. Тие рекоа дека е потребна повеќе работа за „да се проценат импликациите на тековната студија во контекст на тековната пандемија на коронавирус“.

Водечкиот автор на истражувањето, проф. Адријан Мартино од Универзитетот Квин Мери во Лондон рече дека некои студии сугерираат дека луѓето со пониски нивоа на витамин Д може да бидат поподложни на коронавирусот. Докторката Сузана Алмусави од Факултетот за јавно здравје на Империал колеџ во Лондон додаде: „Знаеме дека добрата исхрана е основата на доброто здравје.

Во првиот случај, нашите наоди ја истакнуваат важноста на целокупната исхрана и потребата да се постигне адекватен внес на витамини како А и Е од исхраната. Меѓутоа, во случај на витамин Д, снабдувањето со храна не е во состојба да обезбеди доволно нивоа на овој витамин“.

Алмусави продолжува: „Со оглед на нашето знаење за степенот на дефицит на витамин Д кај општата популација, избалансиран наспроти нискиот ризик од несакани несакани ефекти, се чини разумно да се обезбеди дополнување на овој клучен витамин, особено на оние кои веројатно ќе имаат недостаток или подложни на недостаток на витамин Д“.

Тимот рече дека е потребно дополнително истражување за да се проценат импликациите на тековната студија во контекст на актуелната пандемија на коронавирус. Коментирајќи го истражувањето, Шејн Мекалиф, раководител на научни комуникации за работната група NNEdPro Nutrition и COVID-19, која вклучува експерти од Универзитетот во Кембриџ, рече: „Иако ги признавам ограничувањата на овие податоци, постои зголемен интерес и докази за улогата на витаминот Д во здравјето на дишните патишта.

Со оглед на нашето знаење за степенот на дефицит на витамин Д кај населението, се чини разумно да се обезбеди дополнување на овој клучен витамин, особено на оние кои веројатно ќе бидат дефицитарни“, пишува Daily Mail.

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име