Дома Здравје Овие болести најчесто се појавуваат кога ќе наполните 60 години

Овие болести најчесто се појавуваат кога ќе наполните 60 години

963
0

Овие болести најчесто се појавуваат кога ќе наполните 60 години
По 60-тата година можеме да очекуваме разни здравствени проблеми кои досега не сме ги доживеале


26.06.2024 година. 21:24 часот
Околу 94,9 отсто од возрасните постари од 60 години имаат барем една хронична болест, додека 78,7 отсто од нив имаат две или повеќе.

Околу 9 од 10 луѓе по 60-тата година имаат некаква хронична болест, а речиси 8 од 10 имаат повеќе од една болест. Затоа, кога човекот ќе наполни 60 години, возраста на животот започнува кога има големи шанси да развие некоја болест, порано или подоцна. Кога ќе поминеме 60 години, некои болести може да се појават наеднаш, а тие можат да бидат болни. А болките и болките за кои можеби нема многу да се грижиме кога сме помлади може да бидат знак за поголеми проблеми во средната возраст.

Болести кои можеме да ги очекуваме по 60-тата година од животот
Возраста, семејната генетика и полот се фактори кои им оневозможуваат на постарите луѓе да избегнат да станат дел од статистиката за хронични болести. Според истражувањето на Американскиот национален совет за стареење, околу 94,9 отсто од возрасните постари од 60 години имаат барем една состојба, додека 78,7 отсто од нив имаат две или повеќе болести. Дебелината, која влијае на околу 42 отсто од возрасните 60 години и постари, може да го зголеми ризикот од болести како што се срцеви заболувања, дијабетес тип 2 и некои видови на рак.

По 60-тата година можеме да очекуваме разни здравствени проблеми кои досега не сме ги доживеале. Овој факт не мора да се гледа како нешто негативно – на крајот на краиштата, нашето тело е сложена машина и како и сите софистицирани организми, нормално е да почне да покажува знаци на истрошеност, освен ако дополнително не се грижиме за него.

Секоја година после 60 значи дека треба да бидеме повнимателни кон себе, да живееме според одредени правила, да го слушаме и почитуваме нашето тело. Меѓу болестите, односно здравствените проблеми кои најчесто се јавуваат по 60-тата година, се:

Артритис

Артритисот е веројатно една од најчестите болести со кои се соочуваат луѓето постари од 55 години. Имено, иако најчесто се развива на возраст од 30 до 60 години, фреквенцијата се зголемува со возраста, па според проценките на Американскиот центар за контрола и превенција на болести, погодува дури 49,7 лица постари од 65 години.

Тоа е болест која може да предизвика силни болки и значително да го намали квалитетот на животот. Иако артритисот може да ве обесхрабри да бидете активни во старост, обидете се да го спречите тоа така што ќе соработувате со вашиот лекар за да создадете програма за активности која, заедно со другите терапии, ќе ви помогне да се чувствувате подобро и да останете мобилни подолго.

Хипертензија

Речиси 60 проценти од постарите лица се лекуваат од хипертензија – честа состојба која покажува колку крв пумпа срцето, како и колку нашите артерии се отпорни на протокот на крв. Кога срцето испумпува многу крв, а лицето има тесни артерии кои се спротивставуваат на протокот, тогаш се јавува висок крвен притисок, познат и како хипертензија. Опасноста од хипертензија не е само тоа што човек може да ја има со години или дури и да не знае дека го има проблемот.
Високиот крвен притисок може да предизвика и други сериозни здравствени состојби, како што се мозочен удар и срцев удар.

Висок холестерол

Повеќе од 50 проценти од постарата популација се лекува од висок холестерол – состојба која се јавува кога телото има вишок на лоши масти, што доведува до затнување на артериите, што може да доведе до срцеви заболувања.

Дебелината

Околу 40 отсто од возрасните на возраст од 65 години и постари живеат со дебелина, хронична болест поврзана со повеќе од 200 хронични состојби.

Исхемична срцева болест

Речиси една третина од постарата популација се лекува од исхемична срцева болест – состојба предизвикана од таложење на наслаги што ги стеснува артериите што водат до срцето. Стеснетите или блокираните артерии ја намалуваат количината на крв богата со кислород што се доставува до срцето, што може да предизвика други компликации како што се згрутчување на крвта, ангина или срцев удар.

Дијабетес

Исто така, околу една третина од постарата популација се лекува од дијабетес. Дијабетесот е болест која се јавува кога телото е отпорно на инсулин или не произведува доволно од него. Високиот шеќер во крвта може да доведе до компликации како што се болести на бубрезите, срцеви заболувања или слепило. Шансите за дијабетес се зголемуваат по 45-тата година од животот.

Хронична бубрежна болест

Речиси 25 проценти од постарите лица се лекуваат од хронична бубрежна болест или бавно губење на функцијата на бубрезите со текот на времето. Луѓето кои страдаат од хронична бубрежна болест имаат зголемен ризик од развој на срцеви заболувања или откажување на органите.

Срцева слабост

Луѓето постари од 60 години често се лекуваат од срцева слабост – состојба која се јавува кога срцето не може адекватно да ги снабди сите органи во телото со крв и кислород. Срцето може да се зголеми, да развие повеќе мускулна маса или да пумпа побрзо за да ги задоволи потребите на телото, предизвикувајќи лицето да се чувствува уморно, да има проблеми со вртоглавица, гадење, конфузија или недостаток на апетит.

Депресија

Депресијата е медицинска состојба која може да се лекува и не се смета за нормален процес на стареење. Предизвикува постојано чувство на тага, песимизам, безнадежност, замор, тешкотии во донесувањето одлуки, промени во апетитот, губење на интерес за активности и друго.

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име