Дома Здравје Ова се симптоми на тромбоемболизам

Ова се симптоми на тромбоемболизам

477
0

Ова се симптоми на тромбоемболизам

Веста дека белорускиот хокеар Константин Колцов ненадејно почина на 43-годишна возраст додека ја придружуваше својата девојка, познатата тенисерка Арина Сабаленко на турнирот во Мајами, ја шокираше јавноста.

Имено, веста официјално ја потврди хокеарскиот клуб Салават Јулајев, додека сега се појавија неофицијални информации за причината за смртта на познатиот белоруски спортист.

Според белоруските медиуми, се работи за пулмонална тромбоемболија. Поточно, еден „згрутчување на крвта“ пукнал и поминал низ крвотокот, при што на Колтс му биле оштетени органите и за жал немало начин да се спаси.

Што е пулмонален тромбоемболизам и кои се најважните симптоми

Белодробниот тромбоемболизам е тешко да се препознае бидејќи симптомите варираат во голема мера во зависност од голем број фактори: степенот на зафатеност на крвните садови (масивност на емболија), големината на тромбот, како и општата здравствена состојба на пациентот, особено ако тој веќе има некоја од кардиоваскуларните или други болести кои можат да ја маскираат емболијата.

Широкиот опсег на неговите манифестации вклучува асимптоматски форми во кои се открива случајно, како и најтешки облици во кои првата манифестација е ненадејна смрт.

Во потешки случаи, најчестите симптоми на пулмонален тромбоемболизам се:

отежнато дишење (отежнато дишење, „гушење“)
болка во градите, без разлика дали е плеврална (засилена со инспирација) или ретростернална (зад градната коска)
синкопа (минливо губење на свеста)
кашлица (особено ако е придружена со крвав спутум)

Ако, заедно со овие симптоми, има и надворешни знаци на длабока венска тромбоза – оток или црвенило на нозете, „воспалени“ крвни садови – се зголемува веројатноста дека се работи за пулмонална тромбоемболија.

Фактори кои влијаат на развојот на болеста

Етиолошки, според таканаречената тријада на Вирхов, три фактори придонесуваат за предиспозиција за формирање на тромб:

зголемена коагулабилност на крвта,
венска стаза (бавен проток на крв),
оштетување на ендотелот (внатрешниот ѕид) на вените.
Природниот систем на коагулација на крвта подразбира рамнотежа на коагулационите и антикоагулационите сили, како и интеракцијата на коагулационото и фибринолитичкото дејство (природна тромболитичка активност), кои заедно, во нормални околности, спречуваат згрутчување на крвта, т.е. крварење во случај на полесни повреди.

Ризикот од формирање на тромб се јавува кога, во овој сложен систем, постои нерамнотежа во корист на поголема коагулабилност, што е случај со тромбофилија (генетско заболување), постоење на малигни заболувања (каде што самиот тумор лачи прокоагулантни материи), срце болест, но и кај жени за време на бременост, при земање орални контрацептиви, при употреба на хормонска замена во менопауза

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име