Дома Здравје ОВА СЕ СИМПТОМИ НА ЗАСТАРЕН ЦРН ДРОБ: Вашето тело ве предупредува со...

ОВА СЕ СИМПТОМИ НА ЗАСТАРЕН ЦРН ДРОБ: Вашето тело ве предупредува со овие знаци

1110
0

ОВА СЕ СИМПТОМИ НА ЗАСТАРЕН ЦРН ДРОБ: Вашето тело ве предупредува со овие знаци

Замастен црн дроб („неалкохолен масен црн дроб“ – NAFL) е болест која се карактеризира со таложење на маснотии во овој орган. Се смета за исклучително опасно, а најголемиот проблем е што на почетокот на болеста симптомите обично отсуствуваат. Само кога чувствувате непријатност, болеста прогресивно се развивала и најчесто е во фаза на цироза, велат експертите.

Цирозата е најтешката фаза на NAFL и се јавува неколку години по хроничното воспаление. Како резултат на тоа, црниот дроб се намалува и се појавуваат лузни. Добиената штета е неповратна и може да доведе до откажување на црниот дроб (кога органот ќе престане да работи правилно) па дури и до рак.

Главните симптоми на трајно оштетување на црниот дроб се:

  • пожолтување на кожата и склерата (жолтица),
  • чешање
  • отекување на нозете, глуждовите, стапалата или стомакот

Оваа болест полека, но сигурно може да се развива со години, па затоа е неопходно да се запре во коренот, односно додека штетата не биде непоправлива. Кога ќе ви биде дијагностициран NAFL, првиот чекор е да го промените вашиот животен стил, а еден од клучните чекори е да изгубите тежина.

  • Ова ќе помогне да се намали таложењето на маснотии, па дури и да се врати фиброзата – велат лекарите.

Според експертите на клиниката Мајо, NAFL најчесто се јавува како резултат на следниве фактори:

  • прекумерна тежина или дебелина
  • отпорност на инсулин
  • висок крвен шеќер (хипергликемија)
  • високо ниво на масти, особено триглицериди

Замастен црн дроб обично не предизвикува никакви проблеми или предизвикува само болка под десното ребро поради зголемувањето на црниот дроб. Најчесто се дијагностицира со ултразвук на абдоменот и лабораториски покачени вредности на тестови на црниот дроб. На ултразвукот е видлив зголемен, светол црн дроб.

Обично се јавуваат лесно несвестици и непријатно чувство во стомакот. Црниот дроб може да се зголеми, што може да се утврди при физички преглед.

Сепак, вишокот маснотии во црниот дроб може да предизвика воспаление, а потоа се појавуваат следниве симптоми:

Намален апетит
Губење на тежина
Стомачна болка
несвестица
Слабост
Конфузија
Ако состојбата напредува, се развива цироза на црниот дроб и се појавуваат следниве симптоми:

Зголемен стомак исполнет со течност
Жолтица
Конфузија
Склоност кон чести крварења – (на пр. поради тромбоцитопенија)

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име