Дома Живот Ова е идеалната количина на сон

Ова е идеалната количина на сон

774
0

Шест до осум часа здрав сон се смета за одличен за општото здравје, ни повеќе, а особено ни помалку.

Ова е заклучокот од новото истражување кое покажува дека луѓето кои спијат помалку од шест часа имаат 27 отсто поголеми шанси да заболат од атеросклероза.

Претходните студии открија врска помеѓу лишувањето од сон и зголемените фактори на ризик за срцеви заболувања, вклучително и висока гликоза во крвта, висок крвен притисок, воспаление и дебелина.

Шест до осум часа сон е соодветно време за одржување на хомеостазата на деноноќниот ритам – истакнува еден од истражувачите на Ордовас.
Исто така, се верува дека повеќе време поминато во спиење може негативно да влијае на состојбата на организмот.

Истражувањата покажуваат дека нивото на хормонот на стрес кортизол, заедно со нивоата на стероиди и хормони за апетит, се знае дека се зголемуваат со прекумерно спиење. Несоодветниот сон, од друга страна, не им дозволува на телесните системи да се одморат и правилно да се поправаат, зголемувајќи го ризикот од аритмија, конгестивен застој и скокови на крвниот притисок, пишува Healthline.

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име