Дома Здравје Оваа храна не треба да ја јадете доколку имате чести стомачни проблеми!

Оваа храна не треба да ја јадете доколку имате чести стомачни проблеми!

696
0

Оваа храна не треба да ја јадете доколку имате чести стомачни проблеми!

Некои видови јаглехидрати можат да придонесат за хронични стомачни проблеми.
Јаглехидратите се суштинска група на храна која обезбедува енергија на телото. Сепак, не сите јаглехидрати се создадени еднакви, а некои, познати како воспалителни јаглехидрати, можат да придонесат за хронично воспаление.


Јаглехидратите предизвикуваат надуеност и гасови
Ова воспаление, често поврзано со високо преработени и рафинирани јаглехидрати, може да доведе до дигестивни непријатности. Храната богата со шеќери , рафинирани житарки и одредени видови јаглехидрати може да предизвика проблеми како што се надуеност и гасови.


Крутика Нанавати, регистриран диететичар и нутриционист, зборуваше за еден вид воспалителни јаглени хидрати што треба да ги избегнувате доколку сакате да ги ублажите дигестивните проблеми.

Нанавати откри дека рафинираните шеќери во преработената храна како бонбони, печива и безалкохолни пијалоци се запаливи јаглехидрати кои треба да се избегнуваат за подобро варење и целокупна благосостојба.

Рафинираните шеќери доведуваат до проблеми со стомакот
Рафинираниот шеќер, кој често се наоѓа во преработената и слатка храна, може да придонесе за развој на стомачни проблеми кога се консумира прекумерно. Рафинираните шеќери, како што се оние во слатки закуски и пијалоци, брзо се апсорбираат, предизвикувајќи скокови на нивото на шеќер во крвта.

Ова може да доведе до воспаление и да го наруши балансот на цревните бактерии, што може да доведе до дигестивни проблеми како што се надуеност и непријатност.

„ Избегнувањето на воспалителните јаглехидрати, како што е рафинираниот шеќер, може да ја ублажи непријатноста во стомакот со одржување на избалансиран цревен микробиом и намалување на воспалението “, рече Нанавати.

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име