Дома Здравје Објавена листа на овошје и зеленчук со најмногу пестициди во САД

Објавена листа на овошје и зеленчук со најмногу пестициди во САД

609
0

Објавена листа на овошје и зеленчук со најмногу пестициди во САД

ОВОШЈЕТО и зеленчукот се клучни компоненти на здравата исхрана, но подеднакво е важно да се безбедни за јадење, што значи дека мора да бидат без нечистотија и пестициди.

Секоја година од 2004 година, непрофитната работна група за животна средина ја објавува листата на Dirty Dozens, рангирајќи ги овошјето и зеленчукот со најмногу пестициди. Тие стигнуваат до податоците врз основа на анализа на податоците од Министерството за земјоделство и Американската агенција за храна и лекови.

„Оваа година откривме дека 75 отсто од сите свежи производи имаат остатоци од потенцијално штетни пестициди“, пишуваат во заклучокот.

EWG додава дека „некои пестициди се поврзани со проблеми во човечките студии, вклучувајќи спонтани абортуси, вродени дефекти и тешкотии во учењето или развојот кај децата“.

Јагодите и спанаќот повторно ги зазедоа првите две места на овогодинешната листа, а грозјето скокна од осмото на четвртото место.

Еве комплетна листа на дванаесет овошја и зеленчук со најголеми количини на пестициди:

јагоди

спанаќ

кељ, русет

грозје

праски

круши

нектарини

јаболка

пиперка и лута пиперка

цреши

боровинки

боранија

Каква е состојбата со европското овошје?

Записите на Мрежата за акција за пестициди (ПАН) Европа откриваат загрижувачко присуство на пестициди во европското овошје. Анализата на 44.137 примероци свежо овошје тестирани од владини субјекти помеѓу 2011 и 2020 година покажува зголемување на контаминацијата.

Во 2020 година, една третина од примероците (33%) беа контаминирани, во споредба со 20% во 2011 година. Особено високи проценти на европски круши (49%), трпезно грозје (44%), јаболка (34%), сливи ( 29% ) и малината (25%) содржеле остатоци од пестициди поврзани со сериозни здравствени ризици, како што се рак, вродени дефекти и срцеви заболувања.

Земјите се разликуваат по нивното ниво на контаминација; на пример, 71% од јаболката од Холандија, 54% од Грција и 50% од Португалија биле контаминирани. Слични високи стапки на контаминација беа забележани за крушите од Белгија, Холандија и Португалија (71%, 70% и 68%) и за речиси половина од сливите од Унгарија и Грција. Малините од Норвешка (61%) и грозјето од Грција и Италија (56% и 47%) беа откриени дека се особено загадени, според извештајот Earth Trails .

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име