Дома Здравје Обрнете внимание на овие СИМПТОМИ: Знаци дека итно треба да ги проверите...

Обрнете внимание на овие СИМПТОМИ: Знаци дека итно треба да ги проверите тироидните хормони

5442
0

Обрнете внимание на овие СИМПТОМИ: Знаци дека итно треба да ги проверите тироидните хормони

Постојат многу начини на кои може да се наруши работата на тироидната жлезда: нејзината функција може да се намали или зголеми, а тоа се главните сигнали со кои телото ве предупредува дека е време да посетите лекар.

Симптоми на тироидната жлезда на кои треба да внимавате

Тироидната жлезда е жлезда сместена во вратот која ослободува хормони кои го контролираат метаболизмот . Ако тироидната жлезда произведува премногу или недоволно хормони, тоа може да предизвика хипертироидизам или хипотироидизам . Одредени состојби или болести може да доведат до нарушувања на тироидната жлезда.

Промените во производството на хормони, исто така, може да предизвикаат отекување на тироидната жлезда до видлива, зголемена состојба наречена гушавост .

Хипотироидизам

Хипотироидизам се јавува кога тироидната жлезда на една личност не произведува доволно тироидни хормони . Недостатокот на тироиден хормон може да го забави метаболизмот и да доведе до неколку штетни симптоми, според Medical News Today.

Симптомите на хипотироидизам може да варираат, но генерално вклучуваат:

чувство на студ

полесен замор

сува кожа

заборавајќи

депресија

затвор

Едно лице може да развие и гушавост или зголемена тироидна жлезда. Оваа состојба се јавува кога жлездата се обидува да го компензира недостатокот на тироиден хормон.

Најчеста причина за хипотироидизам е тироидитисот на Хашимото . Ова е состојба во која имунолошкиот систем на една личност ја напаѓа тироидната жлезда . Тогаш жлездата станува воспалена, а производството на хормони се намалува.

Хипертироидизам

Хипертироидизам се јавува кога некое лице има премногу тироидни хормони во своето тело. Ова може да ги забрза нивните метаболички процеси . Лицето со зголемена стапка на метаболизам може да доживее зголемен пулс, висок крвен притисок и замор.

ЕДИНСТВЕНИОТ начин на кој добиваме некои важни минерали: Ова е храната што треба да ја јадете ако имате ПРОБЛЕМИ СО ТИРОИДАТА

Вообичаени симптоми на хипертироидизам се:

замор и мускулна слабост

брзо или неправилно чукање на срцето

треперење во рацете

проблеми со спиењето

нервоза

раздразливост

чести движења на дебелото црево

несакано губење на тежината

неправилни или многу кратки периоди

Најчеста причина за хипертироидизам е Гравесовата болест . Кај Грејвсовата болест, имунолошкиот систем создава антитела кои сигнализираат на тироидната жлезда да расте и да произведува значително повеќе тироидни хормони отколку што му треба на телото.

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име