Дома Здравје НОЗЕТЕ се ЈАСЕН ИНДИКАТОР дека нешто не е во ред! Ако вашите...

НОЗЕТЕ се ЈАСЕН ИНДИКАТОР дека нешто не е во ред! Ако вашите ПРСТИ се ЛАДНИ

973
0

НОЗЕТЕ се ЈАСЕН ИНДИКАТОР дека нешто не е во ред! Ако вашите ПРСТИ се ЛАДНИ.

Доколку забележите ладни прсти или промени во обликот на ноктите, тоа може да биде показател за посериозни здравствени проблеми. Проблемите како слаба циркулација, габични инфекции, периферна невропатија, срцеви заболувања или други основни состојби може да предизвикаат симптоми како оток, пецкање, вкочанетост или болка во стапалата.

Повеќето од нас поминуваат низ животот без да размислуваат за своите стапала, но ако имате ладни прсти, тоа може да биде знак за посериозна состојба.


Од витално значење е да бидете свесни за какви било проблеми со прстите, а тоа е особено важно за оние со дијабетес или други отечени прсти.

Проблемите со циркулаторниот систем, вклучувајќи слаб проток на крв или проблеми со лимфата, може да доведат до отекување на прстите. Ова може да биде предизвикано од габични инфекции, трауматски повреди, псоријаза и гихт.

Длабока венска тромбоза, откажување на бубрезите, земање антидепресиви и стероиди или хормони, исто така, може да предизвикаат отекување на прстите. Но, постојат и други можни причини, вклучувајќи предолго стоење во иста положба, носење чевли што не стојат правилно, прекумерна тежина, дехидрираност или јадење солена храна што предизвикува задржување на водата.

Природни лекови за цироза на црниот дроб

Пецкање или вкочанетост
Ослабувачката состојба наречена периферна невропатија може да предизвика пецкање, вкочанетост или пецкање во стапалата или прстите. Често е предизвикано од дијабетес и резултира со целосно губење на чувството во стапалата и рацете. Други симптоми може да предизвикаат слабост, замор и грчеви во мускулите.

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име