Дома Здравје Ниво на шеќер во крвта – кои се нормалните вредности?

Ниво на шеќер во крвта – кои се нормалните вредности?

10842
0

Нивото на шеќер во крвта може да биде нормално, високо или ниско, во зависност од тоа колку гликоза е присутна во крвотокот, на празен стомак или после оброк. Нивото на шеќер во крвта значи количество гликоза што едно лице го има во даден момент. Високото или ниското ниво на шеќер во крвта може да укажува на одредени здравствени состојби, како што се дијабетес тип 1 или тип 2 , преддијабетес, хипергликемија или хипогликемија.

Откријте во текстот кои нивоа на шеќер во крвта се сметаат за нормални и кога треба да направите дополнителни тестови.


Шеќер во крвта
Доволно количество гликоза циркулира низ нашиот крвоток секој ден, што служи како основен извор на енергија во клетката. Гликозата е двигател на сите активности во нашето тело. Често е погрешно да се мисли дека само луѓето на кои им е дијагностициран дијабетес имаат гликоза во крвта. Се создава во крвта од храната што ја земаме во форма на разни видови јаглехидрати, протеини и масти. Ако панкреасот не е способен да произведе доволно инсулин, гликозата не може да влезе во клетките и останува неискористена, се акумулира во крвта, од каде се мери неговото ниво во крвта.

Нивото на шеќер во крвта може да биде покачено или намалено, поточно, во зависност од неговото ниво, зборуваме за хипергликемија (покачен шеќер во крвта) и хипогликемија (намален шеќер во крвта).

Нормален шеќер во крвтa

Нормален шеќер во крвта значи неговите вредности во опсег од 3,9 до 6,1 mmol/L крв . Присуството на шеќер во крвта е важно за спроведување на телесните процеси, лачењето на хормоните и регулирањето на метаболизмот. Нивото на шеќер во крвта се менува во текот на денот, така што, на пример, два часа по оброкот, може да се зголеми на 6,7 до 7,8 mmol / L крв.

Нивото на шеќер во крвта варира во текот на денот, и кај здрави луѓе и кај луѓе со дијабетес. Кај сосема здрава личност, нивото на шеќер во крвта е помало од 5,6 mmol/L 8 часа по последниот оброк. Два часа по оброкот, ова ниво треба да биде помало од 7,8 mmol / L.

Висок шеќер во крвта
Високиот шеќер во крвта или хипергликемијата значи состојба каде што има премногу гликоза во вашиот крвоток. Покачениот шеќер во крвта најчесто се јавува кога телото има премалку инсулин (хормон кој носи гликоза во крвта) или ако телото не го користи инсулинот правилно. Состојбата најчесто се поврзува со дијабетес.

Зголемениот шеќер во крвта или хипергликемијата се дефинира како ниво на гликоза поголемо од 7,0 mmol/L на празен стомак или ниво на гликоза поголемо од 11,0 mmol/L два часа по оброкот .

Покачениот шеќер обично не предизвикува никакви симптоми, се додека нивото на шеќер во крвта не е значително покачено. Значително покачените нивоа на гликоза во крвта се сметаат за над 10 mmol/L.

Високиот шеќер во крвта или хипергликемијата може да ги оштетат нервите, крвните садови, ткивата и органите доколку не се лекуваат. Оштетувањето на крвните садови може да го зголеми ризикот од срцев и мозочен удар, додека оштетувањето на нервите може да доведе до оштетување на очите, бубрезите и рани кои не зараснуваат. Болеста и стресот може дополнително да влијаат на прогресијата на болеста.

Шеќер во крвта над 10 mmol/L
Симптомите на хипергликемија се развиваат бавно со денови или дури недели. Колку е повисоко нивото на шеќер во крвта, толку се потешки симптомите. Ако шеќерот во крвта надмине 10 mmol/L, симптомите стануваат поизразени.

Шеќерот во крвта над 10 mmol/L најчесто се манифестира со зголемено мокрење, како и зголемена жед и глад. Раните симптоми вклучуваат:

Заматен вид
Главоболка
Замор и чувство на слабост
Чести инфекции
Исекотини и рани кои полека зараснуваат
Раздразливост
Брз замор
Сува уста
Губење на тежина
Луѓето со дијабетес тип 1 и тип 2 можат да ја контролираат хипергликемијата со здрава исхрана, физичка активност и избегнување на стрес. Дополнително, инсулинот е клучен во контролирањето на нивото на шеќер во крвта кај луѓето со дијабетес 1, додека кај луѓето со дијабетес тип 2, оралните лекови или инсулинот се неопходни за контрола на хипергликемијата.

Доколку не ви е дијагностициран дијабетес, а имате некој од знаците на хипергликемија, задолжително контактирајте го вашиот лекар.

Намален шеќер во крвта
хипогликемија со низок шеќер

Хипогликемија значи состојба кога нивото на шеќер во крвта е ненормално ниско.
Хипогликемијата често се јавува како несакан ефект на неправилно лекување на дијабетес, но некои лекови или здравствени состојби може да предизвикаат и низок крвен шеќер кај луѓе кои немаат дијабетес. Низок шеќер во крвта или хипогликемија може да настанат како резултат на предозирање со инсулин, прескокнување оброци и предолга физичка активност.

Нормалните вредности на шеќер во крвта се сметаат за во опсег од 3,9 до 6,1 mmol/L крв . При хипогликемија, шеќерот во крвта е под 3,9 mmol/ L.

Симптомите на низок шеќер во крвта може да бидат:

Отчукување на срцето,
Замор и општа слабост,
Бледа кожа,
Конфузија,
Анксиозност,
Потење
Треперење
Глад
Раздразливост.
Хипогликемијата не е болест сама по себе, туку показател за здравствен проблем. Третманот вклучува брзо враќање на шеќерот во нормала со храна и пијалоци со висока содржина на шеќер или одредени лекови. Долготрајниот третман бара идентификација и третман на причината за хипогликемија.

Дијабетес

Дијабетес мелитус или дијабетес е нарушување во кое има зголемување на нивото на шеќер во крвта. Разликуваме два типа на дијабетес, имено дијабетес тип 1 и дијабетес тип 2. Дијабетесот се одредува врз основа на покачени нивоа на шеќер во крвта, најчесто на празен стомак (ако вредностите се повисоки од 6,7 mmol/L ) или на во секое време од денот ако вредностите се поголеми од 11,1 mmol/L ).

Треба да внимаваат луѓето со прекумерна тежина и луѓето со генетска предиспозиција за дијабетес. Основните принципи на лекувањето на дијабетесот се едукација на пациентите, дијабетична исхрана и физичка активност. Покрај тоа, некои пациенти користат орална терапија и инсулин.
Дијабетесот тип 1, за жал, не може да се спречи, но други видови можат. Правилната исхрана е најважна во превенцијата на дијабетесот, како и во неговото лекување. Физичката активност го одржува телото здраво и помага во регулирање на метаболизмот. Ако страдате од дебелина, обидете се да изгубите дури и само неколку килограми бидејќи на овој начин ќе се намали ризикот од развој на оваа болест.

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име