Дома Живот Не јадете храна од микробранова печка пред да направите една важна работа...

Не јадете храна од микробранова печка пред да направите една важна работа кога се подготвувате

714
0

Само еден потег може да значи дека ќе јадете здрав оброк, а не ќе се труете со храна.

Сите сакаме да ја користиме микробрановата бидејќи храната во неа се приготвува многу брзо, па за неколку секунди можете да ги претворите остатоците од вчерашниот ручек во вкусен и топол оброк.

Сепак, иако микробрановата печка може да ви заштеди време, постои одреден ризик. Пред да го подготвите следниот оброк во микробранова печка, внимавајте да не повторите една вообичаена грешка која може да ве чини здравје, а за тоа предупредуваат експертите од американската агенција за безбедност на храна.

ПРЕД ДА ЈАДЕТЕ ХРАНА ОД МИКРОБРАНОВА ПЕЧКА, ТРЕБА ДА ГО НАПРАВИТЕ ОВА

Ако подготвувате храна во микробранова печка, треба повремено да ја вртите за да се загрее рамномерно, па ако вашата микробранова печка нема можност сама да ја врти чинијата во неа, тогаш направете го тоа сами за да не јадете сирова храна.

Сепак, има уште една многу поважна работа, а тоа е да го оставите оброкот да отстои во микробранова печка по завршувањето на програмата за да го завршите процесот на готвење, а ако не го направите таа може да остане сирова.

АКО НЕ, МОЖЕ ДА СЕ РАЗБОЛИТЕ

Колку храна мора да стои во микробранова печка по готвењето зависи од храната што ја подготвувате, а според експертите, храната како лебот и ситниот зеленчук треба да отстои кратко, додека на месото сепак му треба повеќе време.

Самите производи можат да наведат и колку време е потребно за да отстои храната, затоа прочитајте пред да ја подготвите.

Ако не го правите тоа, може и да се разболите, а според ЦДЦ, салмонела ентерика е поврзана со конзумирање недоволно зготвена храна.

МОЖЕТЕ ДА ПЕЧЕТЕ КОМПИРИ ВО МИКРОБРАНОВА ПЕЧКА, НО МОЖЕТЕ ДА НАПРАВИТЕ И МАТЕНИ ЈАЈЦА

Ако не сте знаеле, можете многу побрзо да подготвите вкусни и воздушести печени компири во микробранова печка отколку во „вистинскиот“. Најпрво убаво исчистете ги компирите и со виљушка направете мали вдлабнатини за пареата да има каде да излезе.

Печете еден компир околу 8 минути , два околу 10 и четири околу 14 минути. Не заборавајте да ги превртите уште еднаш додека се пече.

Сакате појадок, но не сакате да ја загреете чинијата и да ги миете дополнителните садови, а исто така имате идеја дека сè ќе заврши многу брзо?

Добрата вест за вас е што можете да ја подготвите во микробранова печка за само 30 секунди! Направете ја смесата со изматените јајца како што сакате и ставете ја во сад премачкан со путер или масло. Гответе на силен оган 20-45 секунди, промешајте и оставете да отстои 2-3 минути.

Претходна објаваДали е подобро да се биде ноќна птица или да се стане рано? Лекарот објасни како овие навики влијаат на здравјето
Следна објаваРуски нутриционист открива во кој период од денот треба да јадеме мед

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име