Комплиментите можат да ја зголемат самодовербата и самопочитта, но понекогаш може да ги повредиме чувствата на другите луѓе, дури и ако сметаме дека не сме кажале ништо лошо. За да избегнете непријатни ситуации, не давајте ги овие комплименти.

„Косата ти изгледа одлично! Дали е вистинска? “

На овој начин му сугерирате на лицето дека косата е премногу добра за да биде вистинска. Ако го поставите ова прашање, другата личност може да помисли дека не ја сметате нивната вистинска коса доволно убава.

„Вашата кожа изгледа сјајно и подобра од порано“.

На овој начин вие всушност го навредувате претходниот изглед на лицето.

„Изгледате одлично за вашата возраст“.

Овој вид комплименти всушност звучи за осуда и може да добиете остар одговор ако некому му го кажете ова.

„Изгледате егзотично! Може ли да ве одведам на состанок? “

Можеби мислите дека ова звучи добро за другата страна, но навистина не е. Зборот егзотичен е повеќе поврзан со животни или патувања, но не е соодветно да се однесува со луѓе.

„Изгледате одлично дури и по породувањето“!

Жените не треба автоматски да изгледаат одлично или нормално по породувањето. Искрено, нивната кожа всушност почнува да свети повеќе, иако тие се крајно уморни од грижата за своите деца. Многу жени исто така мислат дека се дебели по породувањето, па затоа треба да избегнувате вакви реченици, пишува Times of India

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

Копирање не е дозволено!