Дома Здравје Не секоја кашлица е грип! Како да го разликувате од настинка или...

Не секоја кашлица е грип! Како да го разликувате од настинка или алергија?

571
0

Не секоја кашлица е грип! Како да го разликувате од настинка или алергија?

Чувството на слабост и проблемите со дишните органи се лечат со лекови препишани од лекар, а некои само со „појака“ храна и одмор…

Течење на носот , кашлица , малаксаност се симптоми на три различни болести и не се третираат сите на ист начин. Ова лекарско предупредување е многу важно за оние кои сами земаат антибиотици веднаш штом почувствуваат мала слабост и нема да помогне при грип , настинка и алергии .
Еве како лесно да ги препознаете.

Настинка
Настинката се шири со вирусни капки во воздухот откако ќе се кашлаат, киваат или дури и издишуваат заразено лице, а има повеќе од 200 видови на овие предизвикувачки агенси.
Симптомите на настинка започнуваат ден или два по средбата со вирусот, кој обично ги зафаќа синусите и грлото, а може да се прошири и на грлото и бронхиите. Обично овие симптоми траат пет до седум дена, а доколку траат подолго или ако има силни болки во зглобовите или температура над 39 степени која трае подолго од два дена, треба да се јавите кај вашиот лекар бидејќи може да премине во грип. .
Витамин Ц, топли пијалоци, одмор и лек за треска се доволни за заздравување.

Грип
Грипот го предизвикуваат вирусите на грип од типот А и Б, а поретко типот Ц. Симптомите на грипот се слични на симптомите на настинка, само што се поизразени и траат подолго. За само неколку часа се појавува висока температура, главоболка, болки во мускулите и зглобовите и замор. По два до три дена се јавуваат и респираторни проблеми: носот е затнат, а кивањето е проследено со сува иритирачка кашлица и засипнатост.

Температурата кај грипот може да биде исклучително висока, дури и над 40 степени, а често е придружена со треска. Обично паѓа по четири до шест дена.
Грипот лесно се пренесува и најчесто се јавува во овој период од годината кога луѓето повеќе остануваат во затворени простории, каде што концентрацијата на вирусот на грип е висока. Обично со одмор, чаеви или лекови за спуштање на температурата поминува за десетина дена.

Алергија
Алергијата се препознава по „рафално“ кивање, т.е. десет пати континуирано, што не се случува со грип и настинки. Пецкањето во носот и очите, како и долготрајната кашлица и течење на носот се карактеристични само за алергија. Затоа, треба да побарате помош од лекар за соодветна терапија.

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име