Дома Живот Не можете да избегнете стареење, можете да го забавите! (прв дел)

Не можете да избегнете стареење, можете да го забавите! (прв дел)

288
0

Како и колку брзо старееме, одлучуваат две групи тесно поврзани фактори: наследството и животната средина. На наследството не може да се влијае, но здравиот начин на живот може да направи чуда…
Стареењето е процес кој е нормален, кај некои доаѓа порано, кај други подоцна. И да беше најздрав, човекот ќе остари бидејќи тоа е процес на постепено, но незапирливо “распаѓање”на организмот.
Сепак, стареењето може да се забрза и да се забави. Тоа е забрзано со болести кои ја придружуваат личноста во текот на животот, тие исто така го менуваат начинот на стареење, што особено се однесува на срцев удар, мозочен удар и рак.

Поради овие три болести, многу луѓе живеат многу пократко. Во развиените земји, просечната возраст денес е околу 75 години, но ако не постои болест, ќе може да се живее десет години подолго – 85 години. Болестите го менуваат и ритамот и начинот на стареење. Затоа луѓето стареат поинаку – предвреме, нормално или бавно.

Два основни фактори на стареењето


Како и колку брзо ќе старееме, одлучуваат две групи тесно поврзани фактори:

  1. Наследување – генетика, точни или неисправни гени, клетки, ткива, органи, телесни системи и механизми;
  2. Животна средина – начин на живот, занимање, (не) здрава животна средина, штетно зрачење, стресни ситуации и низа други надворешни фактори.
    Иако не можеме да влијаеме на првата група, втората во голема мера зависи од секоја индивидуа. Затоа, секој може значително да влијае на нивното здравје, стареење и долговечност.

Кога започнува стареењето


Се верува дека започнуваме да старееме кога сме во полна сила – од 40 до 45 години. Светската здравствена организација го дефинираше стареењето на следниов начин:
-сите луѓе на возраст од 60 до 75 години се постари,
-постарите лица се на возраст од 76 до 90 години,
-тие се многу стари луѓе кои живеат подолго од 90 години.


Науката исто така верува дека максималната граница на човечкиот живот е веројатно околу 120 години. Во развиените земји, околу половина од луѓето доживуваат 75-80 години, а повеќето луѓе умираат помеѓу 70-80 години.
Предвремена смрт значи да се умре пред 70-та година од животот, а долговечност обично значи да се живее подолго од 75 (или 80) години, каде што е многу важно да се доживее силна старост, односно старост со добра психофизичка состојба и зачувана способност да се прилагоди на стресот .


Долговечноста е исто така наследена


Но, има уште неколку интересни факти – меѓу луѓето кои достигнале голема возраст, т.е. долговечност, дури 90 проценти доаѓаат од долговечни родители, што е доказ дека е важно да се наследат точните (наместо неисправни) гени, ткива, органи и телесни системи или здрава конституција.

За среќа, негативното наследство (делот што е важен за здравјето, стареењето и долговечноста) влијае само на мал број луѓе затоа што околу 96 проценти од сите деца се родени без генетски болести и без поголеми развојни аномалии. Покрај тоа, не важни само наследените фактори од долговечните родители, туку и од на правилниот начин на живот (правилна исхрана, физичка активност, непушење, умереност во сè и сл.).

Претходна објаваПсихологија на боите – влијанието на боите врз нашето расположение и емоции…
Следна објаваРецепт за најкремасти тестенина без грам сирење и путер…

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име