Дома Живот Не можете да избегнете стареење, можете да го забавите! (втор дел)

Не можете да избегнете стареење, можете да го забавите! (втор дел)

559
0

Правила за долг живот…


Како да се забави стареењето?

Првата можност ја дава вистинскиот начин на живот – правилна исхрана, добар сон, редовен одмор, физичка активност и цела низа елементи кои веќе им се познати на сите.
И менталната и емоционалната рамнотежа и позитивниот поглед на светот се важни, што значи да не бидете агресивни, себични, ситничари и премногу амбициозни. Посреќни се и живеат подолго толерантни и луѓе кои се подготвени да споделуваат и да им помагаат на другите затоа што полесно се прилагодуваат.
Како и да е, докажано е дека главниот одговор на прашањето како да се забави стареењето и да се живее подолго со добро здравје треба да се бара во исхраната.

Затоа е потребно:

 1. Јадете правилно, бидејќи тоа е првиот и основен услов за кардиоваскуларни, имунолошки, хормонални и други телесни системи да функционираат без значителни нарушувања,
 2. Како дел од правилната диета, треба да се јаде храна што се најде во бројни медицински, биохемиски и други научни студии за да се спречи развојот и развојот на кардиоваскуларни и малигни заболувања кои најчесто го скратуваат животот.
 3. Правилната исхрана го вклучува и следново:
  -пијте доволно вода
  -умерено сол,
  -дистрибуирајте ја дневната диета за појадок, ручек и вечера со две помали закуски.
 4. Секој ден треба да биде физички активни: пешачете 30 – 60 минути на свеж воздух или 20 – 30 минути да пливате или вежбајте го телото на друг начин.
 5. Не пушете и не пијте претерано алкохолни пијалоци (исклучок е 1 чаша вино).
 6. Бидејќи потешките стресни ситуации се една од причините за појава и развој на многу нарушувања и болести, тие треба да бидат прилагодени, доколку е можно да ги контролираат.
 7. Бидете сигурни дека спиете 7-8 часа, не се заморувајте, избегнувајте прекувремено работење.

Така, стареењето е незапирлив процес, но постојат начини и техники со кои овој процес може да се забави во добра мерка.

Што велат нутриционистите…


Нутриционистите препорачуваат мажите да јадат 1700 калории во текот на денот, на жените им се препорачува 300 калории помалку. Но, тоа е само едната страна на паричката. Важен е и составот на храната што ги обезбедува тие 1700 калории.

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име