Дома Психолошки совети Не е сè толку сиво. Преку шест едноставни техники, можеме да го...

Не е сè толку сиво. Преку шест едноставни техники, можеме да го тренираме мозокот за среќа

1656
0

Не е сè толку сиво. Преку шест едноставни техники, можеме да го тренираме мозокот за среќа

Среќата не е само одредена од надворешните околности, туку е под големо влијание на внатрешните шеми на размислување или обуката на нашиот мозок.

Се вели:

Во нашата потрага по среќа, често мислиме дека ќе ја постигнеме со наоѓање подобра работа, љубовна врска или материјални добра. Поретко, мислиме дека клучот за ова чувство може да се најде многу поблиску. Во нас самите. Можеме ли да го тренираме нашиот мозок да биде посреќен? Областа на позитивна психологија, која проучува што точно ги прави луѓето успешни и среќни, обезбеди важен увид во разбирањето на среќата и благосостојбата. Спротивно на популарното верување, среќата не е само одредена од надворешните околности, туку во голема мера е под влијание на внатрешните модели на размислување или обуката на нашиот мозок.

Наука за обука на мозокот

Еден од основните принципи за обука на мозокот за среќа е невропластичноста, способноста на мозокот да се реорганизира преку формирање на нови нервни врски во текот на животот. Едноставно кажано, тоа значи дека нашиот мозок може да се обликува со создавање позитивни навики.

  1. Когнитивно-бихејвиорални техники

Техниките кои често се користат во оваа форма на психотерапија нудат практични стратегии за тренирање на мозокот. Тие се насочени кон идентификување и предизвикување шеми на негативно размислување и нивно замена со попозитивни и конструктивни. Со свесно прерамнување на нашите мисли и перспективи, можеме да негуваме пооптимистички поглед на животот, што води до поголема среќа и издржливост.

  1. Медитација

Можеме да поттикнеме среќа преку длабоко потопување во себе, во сегашните моменти.

Медитацијата на Mindfulness е уште една моќна алатка со чија помош можеме да го тренираме мозокот за среќа. Редовната практика на внимателност може да доведе до значителни подобрувања во општата благосостојба, намалување на стресот, анксиозноста и депресијата. Внимателноста нè поттикнува да бидеме присутни во моментот, да ги набљудуваме нашите мисли и емоции без осудување, а во исто време негуваме чувство на благодарност и сочувство – објасни д-р Урмила Јадав.

3. Вежби за благодарност

Вежбите за благодарност се едноставен и ефикасен начин да го тренирате вашиот мозок да чувствува радост. Со свесно фокусирање на работите за кои сме благодарни, можеме да го оддалечиме нашето внимание од негативноста и да негуваме попозитивен начин на размислување. Водењето дневник за благодарност, во кој секој ден запишуваме три работи за кои сме благодарни, може значително да го подобри нашето расположение и целокупното задоволство од животот.

  1. Физичка активност

Докажано е дека вежбањето ослободува ендорфини, невротрансмитери одговорни за чувството на задоволство и благосостојба. Затоа, редовното вежбање, заедно со подобреното физичко здравје, значително ќе влијае на подоброто расположение, когнитивните функции и самодовербата. Без разлика дали се работи за трчање, медитација или едноставно брзо одење, наоѓањето активност во која уживате може да има големо влијание врз менталната благосостојба.

  1. Социјални врски

Бидејќи сме социјални суштества, времето поминато заедно е уште една клучна состојка за среќа. Инвестирањето време и негувањето пријателства обезбедува чувство на припадност, цел и исполнетост.

  1. Грижа за себе

Практиките за грижа за себе, како што се соодветен сон, здрава исхрана и управување со стресот, се суштински компоненти за обука на вашиот мозок за среќа. Кога грижата за себе станува важен дел од нашиот секојдневен живот, ние автоматски ги обновуваме нашите физички и емоционални резерви, што пак ни овозможува подобро да се справиме со животните предизвици и неуспеси.

На крајот на краиштата, тренирањето на вашиот мозок за среќа е доживотно патување кое бара одлука, трпение, а потоа вежбање. Станува збор за негување позитивни навики, негување на самосвеста и развивање на издржливост наспроти неволјите. Иако надворешните околности може да варираат, внатрешната состојба на умот во голема мера ја одредува нашата среќа и благосостојба.

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име