Дома Здравје Не ги игнорирајте симптомите: Оваа форма на столица може да укаже…

Не ги игнорирајте симптомите: Оваа форма на столица може да укаже…

679
0

Не ги игнорирајте симптомите: Оваа форма на столица може да укаже на РАК на дебелото црево.

Колоректалниот карцином е еден од најчестите видови на рак кај луѓето и еден од најсмртоносните.

Расте бавно и може да се крие со години без очигледни (или дури и без) симптоми. Но, не мора да биде така, понекогаш има рани предупредувачки знаци. Тие вклучуваат на пр. специфични столчиња . Како да ги препознаете?
Рак на дебелото црево – што е алармантно и кога?


Колоректалниот карцином (термин кој се користи за опишување на рак на дебелото црево и ректумот) е третото најчеста малигност во светот и второто најсмртоносно. Во 2020 година, беа дијагностицирани речиси 2 милиони луѓе, над 900.000 починаа. За помалку од 20 години, бројот на нови случаи може да достигне 3,2 милиони. Работите да бидат уште полоши, овој рак напаѓа се помлади и помлади луѓе. Постои уште еден проблем со колоректалниот карцином.

Болеста може да не предизвикува никакви симптоми со години, или може да бидат мали и затоа игнорирани. Како што читаме на веб-страницата на Центрите за рак на Америка (група центри посветени на грижата за пациентите со рак), „симптомите на колоректалниот карцином може да не се развијат додека болеста не достигне стадиум II или пошироко“ (во стадиум II понекогаш нема знаци дека ракот се проширил надвор од дебелото црево или ректумот, во стадиум III канцерогените клетки се присутни во лимфните јазли што го опкружуваат туморот или во околните ткива, во стадиум IV веќе има метастази во органите).

Болест која ги погодува и луѓето кои водат сосема ЗДРАВ живот:

Затоа редовните превентивни прегледи, особено колоноскопијата се толку важни.
Сепак, не може да се претпостави дека колоректалниот карцином никогаш не дава предупредувачки знаци. Може да се појават и треба да реагирате на нив.

Ова е особено точно за луѓето кои не се проверуваат редовно. Проф. Д-р Томаш Банасиевиќ, раководител на Одделот за општа хирургија, ендокринологија и гастроентеролошка онкологија, едноставно за medonet.pl изјави: – Доколку не подлегнеме на контролни прегледи, треба да се грижиме за можните нагли разлики во гастроинтестиналниот тракт. Еден таков сигнал е столче како молив.


Овој вид на стол не е ништо друго туку стол со многу мал дијаметар (до неколку милиметри). Некои велат дека е толку тенок што наликува на лента (оттука и друг термин: лента за стол) или молив. Ова стеснување на обликот на изметот може да биде последица на стеснување на ректумот, а може да биде последица и на рак на дебелото црево, кој многу често се среќава таму.

Тоа го потврдува и д-р Мукта Кране, специјализиран за хируршки третман на колоректален карцином и воспалителна болест на цревата: „Луѓето, особено кога имаат ректален карцином, забележуваат стеснување на столицата. Во основа, тоа се должи на туморот што се формирал. почнува да предизвикува делумна блокада на цревата“, објаснува тој и додава дека може да се деформира и столицата.


Сепак, има неколку работи што треба да ги имате на ум, „тесната столица која се јавува ретко е веројатно безопасна“. Сепак, секогаш е добра идеја да проверите што се случува и да направите некое истражување (по можност со колоноскопија), особено ако овие промени траат една недела или повеќе. Ова е особено важно кога, покрај столицата како молив, има и други вознемирувачки симптоми, како што се губење на тежината, анемија, ректално крварење, абдоминална болка, чувство на прелевање на ректумот.


Друга работа – столицата како молив може да сигнализира повеќе од рак на дебелото црево. Промени во големината на столицата може да се појават и со синдром на нервозно дебело црево (IBS), хемороиди.

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име