Дома Здравје Невропсихолог споделува неочекуван знак на деменција

Невропсихолог споделува неочекуван знак на деменција

3344
0

Невропсихолог споделува неочекуван знак на деменција

Како што старееме, важно е да размислуваме за здравјето на мозокот. Важно е да се обрне внимание на тоа како функционира нашето размислување и меморија, бидејќи секоја промена може да влијае на иднината.

Според Центрите за контрола и превенција на болести (ЦДЦ), возраста е најзначајниот фактор на ризик за деменција. Жените се изложени на поголем ризик да ја развијат болеста, но свесноста за знаците и симптомите може да им помогне на луѓето да добијат третман кој може да го подобри нивниот квалитет на живот.

„Нешто што може да ги изненади луѓето е дека депресијата е фактор на ризик за деменција“, вели невропсихологот Џесика Калдвел, директор на Центарот за превенција на Алцхајмерова болест на Клиниката во Кливленд.

Неодамнешните истражувања ја поддржуваат изјавата на д-р Калдвел. На пример, мета-анализата од 2023 година во The Journal of Neuropsychiatry покажа дека скоро 9% од сите нови случаи на деменција и скоро 11% од дијагнозите на Алцхајмерова болест може да се поврзат со депресија. Авторите ја нарекоа оваа врска „комплексно, вознемирувачко прашање“.

Сепак, д-р Калдвел вели дека оваа депресија е различна од она што луѓето може да го доживеат порано во животот.

„Тоа е тип на депресија што првпат се појавува во староста. Депресивното расположение може да биде сигнал дека мозокот се менува или фактор на ризик за мозокот да се промени подоцна“, истакна таа.

Симптоми на депресија во староста се, на пример, нарушување на спиењето и губење на интерес за речиси сите активности. Тие мора да бидат присутни речиси цел ден, секој ден, најмалку две недели.

Губењето на слухот е исто така фактор на ризик за деменција. Други симптоми на деменција вклучуваат губење на меморијата, губење на чувството за време, слабост на едната страна од телото, губење на сензација, ненадејна конфузија и промени на видот.

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име