Дома Здравје На која возраст го достигнуваме нашиот физички и ментален врв?

На која возраст го достигнуваме нашиот физички и ментален врв?

557
0

На која возраст го достигнуваме нашиот физички и ментален врв?

Сè поголем број научни истражувања сугерираат дека во некои аспекти животот станува подобар колку што старееме. Добрата вест е дека иако можеби сте го достигнале врвот во еден аспект, веројатно станувате уште подобри во друг аспект, пренесува The Sun. Менталниот врв е еден од нив.

Еве што велат научниците за тоа на што треба да се радувате или да се збогувате.

Учењето втор јазик е најлесно на возраст од седум до осум години
Општо е прифатено дека најдобро време за учење втор јазик е кога сте многу млади. Повеќето експерти веруваат дека е оптимално да се започне пред пубертетот – особено пред возраст од осум години.

Врвот на брзината на обработка е на возраст од 18 години
Според студијата на невролозите од МИТ и Општата болница во Масачусетс, човечката способност да размислува брзо и да се сеќава на информации, како што се имињата, е најдобра на 18-годишна возраст. Набргу потоа, на 19-годишна возраст, таа почнува да опаѓа.

Врвот на физичката сила е на 25-годишна возраст
Студијата на Универзитетот во Торонто покажа дека вашите мускули се на врвна сила кога имате 25 години. Ова е особено случај во спортови како што се спринт и пливање, кои бараат брзина, моќ и максимална потрошувачка на кислород.

Просечниот маратонец има 28 години
Иако физичката сила го достигнува својот врв на 25-годишна возраст – истражувањата покажуваат дека таа не почнува да опаѓа некое време. Ова е поткрепено со 50-годишна анализа на маратони, која покажа дека просечната возраст за завршување на трката за нешто повеќе од два часа (што е прилично брзо) е 28 години.

Врвот кај шахистите е на 35-годишна возраст
Играњето шах вклучува одредено ниво на когнитивни способности, вклучувајќи брзина на обработка, планирање, флуидна интелигенција и меморија. Економистите од Универзитетот Лудвиг Максимилијан во Минхен анализираа 24.000 професионални шаховски партии за да го следат учинокот на врвните играчи. Тие откриле дека перформансите нагло се зголемиле до раните 20-ти и го достигнале својот врв околу 35-тата година.


Врвот на концентрацијата е на 43-годишна возраст
Истражувањето на Харвард и Бостонската лабораторија за внимание и учење покажа дека луѓето во средината на 40-тите, или поточно 43-та година, имаат најдобри резултати на тестовите за концентрација . Така, иако вашата способност за обработка на информации можеби е ослабена, постарите возрасни лица можат да ја задржат својата најдобра концентрација.

Најдобриот речник е околу 65 години
Според една студија на MIT, излегува дека резултатите на луѓето на тестовите за вокабулар со повеќе избори се искачуваат до средината на 60-тите. Не треба да седите и да го читате речникот цел ден за да го постигнете ова – тоа се случува природно како што старееме.

Врвот на психолошката благосостојба е на возраст од 82 години
Како што старееме, конечно учиме да го цениме животот. Во една студија објавена во Зборникот на Националната академија на науките, научниците побараа од луѓето да замислат скала со 10 скалила, со најдобар можен живот на горното скалило и најлош можен живот на долната скала. Најстарата група што ја проучувале (на возраст од 82 до 85 години) дала највисок просечен број на скали, околу седум.

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име