Дома Интересно „Најскромната елка на светот“ продадена за 3.400 фунти

„Најскромната елка на светот“ продадена за 3.400 фунти

379
0

„Најскромната елка на светот“ продадена за 3.400 фунти

Една од првите новогодишни елки масовно произведени, наречена „најскромната елка во светот“, е продадена на аукција во Велика Британија за 3.400 фунти.

Оваа елка чинела шест пени при купувањето во 1920 година.

Дрвото го украсуваше домот на Дороти Грант како новогодишна елка од осумгодишна возраст до нејзината смрт на 102-годишна возраст, по што стана сопственост на нејзината ќерка Ширли Хол во 2014 година.

Дрвото, високо 79 сантиметри со 25 гранки, се очекуваше да се продаде за 60 до 80 фунти, но на аукцијата Хансон достигна цена од 3.400 фунти, пишува Гардијан.

„ Ова е една од најстарите новогодишни елки од тој вид што сме ја виделе. Мајката на Дороти Грант го купила дрвото во 1920 година, а Ширли мисли дека можеби било купено во Лондон. Тоа потсетува на првите масовно произведени елки направени од популарната стоковна куќа Woolworths. Сепак, црвената декорација на дрвената основа е различна од примерите на Woolworths што биле продадени претходно. Можеби дрвото на Дороти било произведено за скапа стоковна куќа во Лондон “, рече Чарлс Хансон, сопственик на истоимената аукциска куќа. .

Хансон додаде дека дрвото е симбол на пораката на старите генерации за вреднување на едноставни работи кои не треба да се менуваат само затоа што тоа е можно.

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име