Дома Психолошки совети Научниците открија која активност е најдобра за децата

Научниците открија која активност е најдобра за децата

596
0

Научниците открија која активност е најдобра за децата

Децата се занимаваат со различни видови хоби додека растат. Додека некои траат цел живот, на други им здодевува за неколку дена или недели.
Научниците открија која активност е најдобра за децата

Сепак, постои една работа што можете да ја дадете на вашето дете сега за да го подобри здравјето на мозокот во иднина. Според научниците, тоа е за да го научи да свири некој музички инструмент.
Во една студија на Универзитетот во Единбург, луѓето кои свиреле на инструмент во поголемиот дел од својот живот постигнале подобри резултати на когнитивните тестови во нивните 70-ти и раните 80-ти години од оние кои не свиреле.

Врската беше очигледна дури и кога беа земени предвид други фактори кои би можеле да влијаат на здравјето на мозокот во староста, како што се интелигенцијата или образованието.

Сите учесници во студијата, од кои 420, се родени во 1936 година во областите Единбург и Лотиан. Во текот на растењето, нивните физички и ментални функции биле тестирани. 167 од нив имале искуство со свирење на музички инструмент, најмногу во детството или тинејџерските години, а постигнале подобри резултати на тестовите за брзина на обработка на информации и просторно размислување.

„ Ги гледаме овие резултати како возбудлива почетна точка за понатамошно истражување за тоа како музичкото искуство во текот на животот може да придонесе за здраво стареење “, рече д-р Џудит Оукли од Универзитетот во Единбург.

Резултатите од студијата се објавени во списанието „Psychology and Aging“.

Претходните студии покажаа дека децата имаат корист и од свирењето музика кога се мали бидејќи тоа им помага подобро да се претстават на когнитивните тестови.

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име