Дома Здравје Научниците открија врска помеѓу крвниот притисок и деменцијата

Научниците открија врска помеѓу крвниот притисок и деменцијата

2873
0

Научниците открија врска помеѓу крвниот притисок и деменцијата

Научниците ги идентификуваа областите на мозокот кои се оштетени од високиот крвен притисок и тие оштетувања може да придонесат за развој на деменција. Експертите велат дека откритието е „чекор напред во нашето разбирање на вознемирувачката врска помеѓу високиот крвен притисок и когнитивниот пад“.

Ова е првпат научниците да ги идентификуваат овие региони и експертите сега подетално ќе проучуваат одредени делови од мозокот со цел да најдат нови начини за лекување на менталниот пад кај луѓето со висок крвен притисок. Научниците се надеваат дека наодите ќе помогнат да се предвиди губење на меморијата и деменција кај луѓето со висок крвен притисок во иднина.

Научниците ги проучувале пациентите на повеќе различни начини за да дојдат до нивните заклучоци. Тие анализирале скенирање на мозокот, гени и исто така проучувале податоци од илјадници набљудувани пациенти. Тие потоа ги потврдија своите наоди споредувајќи ги со оние на друга група пациенти во Италија.

Водечкиот автор Томаш Гузик , професор по кардиоваскуларна медицина на Универзитетот во Единбург и Медицинскиот факултет на Универзитетот Јагелонија во Краков, рече: „Користејќи ја оваа комбинација на слики, генетски и набљудувачки пристапи, идентификувавме специфични области на мозокот кои се погодени од зголемувањето во крвниот притисок, вклучувајќи ги областите на путаменот и специфичните региони на белата маса“.

Влијанието на високиот притисок врз когнитивните функции

  • Во овие области, високиот крвен притисок влијае на когнитивните функции, како што се губење на меморијата, вештините за размислување и деменција. Кога ги потврдивме нашите наоди со проучување на група пациенти во Италија кои имале висок крвен притисок, откривме дека деловите од мозокот што ги идентификувавме навистина се погодени, рече Гузик. Тој изрази надеж дека наодите би можеле да помогнат во развојот на нови начини за лекување на когнитивното оштетување кај луѓето со висок крвен притисок.
  • Проучувањето на гените и протеините во овие мозочни структури би можело да ни помогне да разбереме како високиот крвен притисок влијае на мозокот и предизвикува когнитивни проблеми. Освен тоа, гледајќи ги овие специфични региони на мозокот, би можеле да предвидиме кој побрзо ќе развие губење на меморијата и деменција во контекст на висок крвен притисок.

Високиот крвен притисок претходно беше поврзан со деменција и оштетување на мозокот, а новата студија, објавена во European Heart Journal, за прв пат покажува точно како високиот крвен притисок го оштетува мозокот и специфичните области кои се засегнати. Меѓународен тим на научници ги проучувал скенирањата со магнетна резонанца на повеќе од 30.000 луѓе кои учествувале во студијата за Биобанка во Велика Британија.

Одредени региони на мозокот се изложени на особено висок ризик

Тие, исто така, ги разгледаа генетските информации на учесниците во UK Biobank, како и луѓето вклучени во две одделни студии. Научниците идентификуваа промени во девет делови од мозокот кои се поврзани со висок крвен притисок и послаба когнитивна функција. Промените вклучуваат намалување на волуменот на мозокот, промени во врските помеѓу различни делови од мозокот и промени во мерките на мозочната активност.

„Оваа студија покажува дека одредени мозочни региони се изложени на особено висок ризик од оштетување предизвикано од крвниот притисок, што може да помогне да се идентификуваат луѓето кои се изложени на ризик од когнитивно опаѓање во најраните фази и потенцијално поефективно да се насочат кон терапии во иднина“, рече коавтор на студијата, професор Џоана Вардлав од Универзитетот во Единбург.

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име