Дома Здравје Научните студии покажаа дека сокот од овој зеленчук има корисен ефект врз...

Научните студии покажаа дека сокот од овој зеленчук има корисен ефект врз телото

1481
0

Научните студии покажаа дека сокот од овој зеленчук има корисен ефект врз телото

Срцевиот удар е сериозна медицинска состојба која се јавува кога снабдувањето со крв во срцето ненадејно е блокирано. Доколку не се лекува веднаш, оваа опасна состојба може да има фатални последици. Како по правило, срцев удар се јавува поради зголемено ниво на холестерол во телото. Мастите ги затнуваат артериите и на тој начин го лишуваат најважниот орган од исхраната.

Високиот крвен притисок може да придонесе и за висок холестерол. Затоа е многу важно да се држи под контрола за да се спречи ризикот од срцев удар. Една неодамнешна студија укажа на храна која може да ја ублажи хипертензијата и на тој начин да го намали ризикот од кардиоваскуларни болести.

Сок од домати

Научниците ги открија здравствените придобивки од несолениот сок од домати . Тие спровеле студија во која 184 мажи и 297 жени од Јапонија го пиеле овој сок една година, во различни количини. Како резултат на тоа, 94 испитаници со нетретирана предхипертензија или хипертензија значително го намалија крвниот притисок и ЛДЛ холестеролот (штетен тип што се акумулира на внатрешната страна на ѕидовите на артериите).

Во просек, систолниот крвен притисок се намали од 141,2 на 137,0 mm Hg. Индикаторите на дијастолниот крвен притисок се намалија во просек од 83,8 на 80,9 mm Hg.

Истражувачите забележале дека овој позитивен ефект по конзумирањето на сокот бил забележан и кај мажи и кај жени од различни возрасни групи.

„Според нашите сознанија, оваа студија е прва што го испитува ефектот на потрошувачката на домати или производи од домати врз маркерите за ризик од кардиоваскуларни болести во текот на годината и во широк опсег на возраст“, ​​напишаа научниците во нивниот труд објавен во списанието Food Science & Nutrition. “.

Неодамнешното истражување на истражувачите од Универзитетот во Рединг и други научни институции во Велика Британија, Австралија и Нов Зеланд откри ново позитивно дејство на овој сок. Анализирани се податоци за здравствената состојба на повеќе од 2 милиони луѓе. Како резултат на тоа, излегува дека една чаша сок од домати секој ден може значително да го намали ризикот од кардиоваскуларни заболувања.

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име