Дома Живот Налутете се, понекогаш е добро за успех

Налутете се, понекогаш е добро за успех

219
0

Налутете се, понекогаш е добро за успех

Лутината понекогаш може да ни помогне да ги постигнеме нашите цели, може да ги мотивира луѓето да ги надминат пречките, иако резултатите се најдобри кога луѓето имаат на ум долгорочни цели.

Дури и еден ден кој започнал убаво може да ве изненади доколку слушнете или видите нешто вознемирувачко. Како кога водите мирен разговор за важно прашање и одеднаш се расплакате. Овие моменти можат да направат луѓето да се чувствуваат надвор од контрола, а емоциите можат да направат да се чувствуваат лошо или непријатно.

Дали гневот и неговите придружни трансформации можат да им помогнат на луѓето да се подобрат во ситуации кои вклучуваат пречки или предизвици?

Во една студија која опфати околу 1.000 испитаници, беше забележано дека луѓето кои се лути ги завршуваат своите задачи порано. Според истражувањето, луѓето кои први се налутиле биле поуспешни од другите учесници во студиите и воопшто во животните задачи.

Лутите луѓе подолго го задржаа вниманието и беа подобри во вербалното решавање на проблемите.

Тие, исто така, постигнаа подобри резултати на предизвикувачка видео игра и имаа поголема веројатност да потпишат петиција за запирање на зголемувањето на школарината. Разгледавме и случај од реалниот свет, гледајќи ги податоците од анкетата собрани од 989 луѓе за време на општите избори во САД во 2016 и 2020 година. Откривме дека гневот поради можноста спротивставен кандидат да победи ги натера луѓето да гласаат на избори.

Истражувањата покажуваат дека гневот помага да се постигнат предизвикувачки цели. Кога целите не беа предизвикувачки, гневот не ги подобри перформансите. На пример, кога учесниците требаше да решат лесни загатки со зборови или да играат едноставна видео игра која вклучува само еден скок, учесниците кои беа лути не поминаа ништо подобро од другите.

Како гневот влијае на нашиот живот?

Тука приказната станува посложена. Ова не значи дека секој треба да бесне за да ги постигне своите цели. Но, гневот очигледно може да биде корисен за надминување на пречките.

Дел од предизвикот со учењето од нашите емоции е тоа што тие не се насочени – односно, тие не мора да не туркаат кон специфичен тип на акција за да се реши ситуацијата. Ги дизајниравме нашите експериментални студии за да имаат јасна цел со вклучена само една акција или избор (како што е опстојување или откажување). Животот обично е многу покомплициран, а луѓето имаат многу активности од кои можат да изберат.

Некои од овие опции може да имаат сериозни негативни последици.

Лутината може да ги наведе луѓето да прават работи што не би сакале да ги прават, а кои не одговараат на нивните долгорочни цели.

Лутината до целта
Во расправијата со романтичен партнер, ако долгорочната цел е да се подобри врската, гневот може да ги мотивира соодветните следни чекори, вклучувајќи искажување потреби, работа на компромис и слушање. Но, ако движечката цел е да се докажете дека сте во право во расправија, може да зборувате погласно, да ја игнорирате перспективата на вашиот партнер и да дејствувате агресивно. Одвојувањето на момент за преглед на тековните и долгорочните цели може да помогне да се спречат негативните реакции и да се обезбеди подобра мотивација.

Негативните емоции не се лоши. Тие се важни показатели дека се случуваат значајни настани. Значи, следниот пат кога ќе се случи, тие не треба да се потиснуваат бидејќи тие се важни показатели дека се случуваат значајни работи.

„Гневот не е пријатен, но може да помогне да се надминат пречките и предизвикувачките цели, па затоа не треба да се потиснува или игнорира“, вели Хедер Ленч, професор по психологија.

Во научното списание American Science, професорот Ленч истакнува дека гневот е сигнал дека личноста наишла на предизвик додека се обидува да постигне цел.

„Кога ќе се налутите, треба да „застанете, да се ориентирате на она што се случува и да размислите за најдобриот начин да одговорите за да ја постигнете целта“, вели професорот.

„На пример, работите на важен проект, но компјутерот постојано се „исклучува“. Лутината може да ве поттикне да го земете уредот на поправка или да го скршите на подот. Двете акции ја отстрануваат пречката, но само првата овозможува да се постигне целта“, објаснува Ленч.

Професорот тврди дека тоа не значи дека човекот треба намерно да се налути за да постигне цел, бидејќи може да има сериозни негативни последици, но и дека гневот, кога човек ќе го почувствува, не треба да се потиснува, туку може да се насочи. кон решавање на предизвиците и пречките .

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име