Дома Психолошки совети НАВИКИ кои можат да предизвикаат анксиозност: За некои не сме ни свесни

НАВИКИ кои можат да предизвикаат анксиозност: За некои не сме ни свесни

576
0

НАВИКИ кои можат да предизвикаат анксиозност: За некои не сме ни свесни
Анксиозноста е сосема нормална појава во последно време, како епидемија, но многу непожелно чувство.

Вообичаените мисли, однесувања и постапки предизвикуваат нашиот аларм за вознемиреност да се активира почесто отколку што треба, вели Наташа Рејнолдс, психотерапевт во Bloom Psychology & Wellness во Торонто, пишува Huff Post. Затоа треба да научиме да препознаваме некои општи обрасци на однесување, за што повеќе да ја намалиме појавата на чувствата на анксиозност.

Црно-бело размислување

„Вообичаена некорисна шема на размислување може да се нарече црно-бело размислување, или исто така познато како размислување се или ништо“, објаснува Рејнолдс. Овој тип може да значи гледање на ситуациите како добри или лоши и не земајќи ги во предвид сивите зони.

„Значи, на пример… ако сум згрешил во е-пошта, тоа мора да значи дека сум неспособен, а другиот така мисли“, го објаснува моделот на однесување на психотерапевтот. Овие мисли дури можат да ја направат идната комуникација навистина стресна, предизвикувајќи вознемиреност секој пат кога ќе треба да испратите порака.

Избегнување

Зборувајќи за целосно прекинување на нешто, терапевтите велат дека ова е уште една навика што може негативно да влијае на вас.

„Однесувањето бр. 1, верувам, што ја влошува анксиозноста е избегнувањето“, вели Џенифер Андерс, психолог од Колорадо.

„Ова е всушност контраинтуитивно на она што повеќето луѓе го веруваат. Анксиозноста се влошува кога ја избегнувате ситуацијата, местото или луѓето што предизвикуваат вашата анксиозност. Избегнувањето го поттикнува тој циклус на анксиозност и на некој начин го зајакнува тој телесен одговор и ја влошува анксиозноста со текот на времето. “

Постојано барате одговори

Постојаното барање туѓи повратни информации за ситуацијата или дури и пребарувањето на вашите здравствени симптоми, исто така, ја зголемува вашата анксиозност. Овие однесувања се познати како барање уверување.

Негативен „само-разговор“

Излегува дека да си кажеш дека не си доволно добар или дека нешто нема да успее е повеќе од негативно.

„Ова е огромна работа што многу луѓе не ја сфаќаат. Овие зборови често се навистина груби – многу погруби отколку кога разговараме со пријателите или семејството. Навистина ги охрабрувам луѓето да обрнат внимание на зборовите што ги користат за себе Првиот чекор е само да се биде свесен за тоа“, советува Андерс, пренесува Huff Post.

Угодувење на сите

Според Андерс, задоволството на луѓето исто така може да ја поттикне вашата анксиозност. Размислете за тоа: кога постојано ги ставате туѓите потреби и мислења над вашите, создавате некои непријатни чувства за себе, вклучително и анксиозност.

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име