Дома Здравје Мочна киселина во крвта

Мочна киселина во крвта

3548
0

Мочната киселина во крвта е наод што често ги збунува пациентите, особено ако е покачена.

Првата причина за тоа е нејзината поврзаност со урината, а втората е отсуството на симптоми кои би му објасниле на пациентот од каде доаѓа.

Во овој текст ќе се обидеме да ви доближиме што е мочна киселина, кога се појавуваат нејзините покачени вредности и кога претставува фактор опасен по здравјето.

Што е мочна киселина?

Мочната киселина е нормална компонента на крвта. Значи за нејзино утврдување потребно е да се даде крв во биохемиска лабораторија.

Се формира како нуспроизвод на метаболизмот на пурините. Се излачува од нашето тело главно преку урина.

Нормалните вредности на крвта се движат од 208 до 428 микромоли на литар за мажи и од околу 155 до 357 микромоли на литар за жени во зависност од лабораторијата.

Не спаѓа во стандардните заеднички анализи, но многу често само кога се појавуваат некои симптоми или постои сомневање дека може да се појават.

Кога се јавуваат покачени нивоа на мочна киселина?

Зголемената мочна киселина во крвта во основа се јавува поради три причини:

Кога телото создава премногу ,

Кога недоволно се излачува преку бубрезите или

Комбинација на точки 1 и 2 .

Иако изгледа едноставно, зголемувањето на концентрацијата на мочна киселина во крвта е многу комплицирано да се објасни.

Прво, ќе ја споменеме потрошувачката на храна богата со пурини, која вклучува црн дроб и други отпадоци, туна, сардина, други морски плодови, алкохол, сувомеснати производи, од кои сите денес се во изобилство.

Но, не можеме само да ја обвинуваме исхраната за зголемување на мочна киселина во крвта, проблемот е многу подлабок и е поврзан со бубрезите.

Во основа, секоја хронична болест која води до тоа подмолно дискретно оштетување на бубрезите или ги оптоварува бубрезите може да доведе до зголемена концентрација на мочна киселина во крвта со текот на времето.

Вклучуваме:

Висок крвен притисок ,

дијабетес ,

дебелина ,

Некои лекови, на пример оние за мокрење ,

Срцеви заболувања ,

Проблеми со тироидната жлезда ,

Туморите …

Кои симптоми или болести се јавуваат кога се зголемува мочна киселина?

Ако имате зголемена мочна киселина во крвта, кристалите на урична киселина може да се таложат во вашите зглобови и да развијат болест на зглобовите наречена GIHT .

Покрај тоа, треба да се спомене и можното формирање на камења и песок во бубрезите.

Песокот и камењата во бубрезите можат да бидат многу проблематични и да создадат дополнителни проблеми со целиот уринарен тракт.

Што да направите ако имате зголемена мочна киселина во крвта?

Како прво, не паничете.

Факт е дека во контекст на се што напишавме, секој може да има зголемена мочна киселина во крвта.

Но, не грижете се, голем е бројот на луѓе кои имаат зголемена мочна киселина во крвта и немаат никакви симптоми.

Тоа што е зголемено можете да го гледате како предупредување од телото дека треба да направите нешто за да избегнете компликации и симптоми.

Започнете со диета, исклучете го алкохолот, газираните пијалоци, ослабете и вратете го крвниот притисок или шеќерот во нормала.

На овој начин ќе го намалите нивото на мочна киселина во крвта, но пред се ќе ги спасите бубрезите од влошување.

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име