Дома Здравје Многу низок крвен притисок: Кога е опасно?

Многу низок крвен притисок: Кога е опасно?

2117
0

Многу низок крвен притисок: Кога е опасно?

Додека нискиот крвен притисок, или хипотензијата, може да биде показател за добро здравје и намален ризик од срцеви заболувања , исто така може да доведе до сериозни здравствени проблеми ако е постојано низок или ако нагло опаѓа.

Многу низок крвен притисок – што е низок?

Отчитувањата на крвниот притисок се состојат од два броја – систолен (горниот број) и дијастолен (долниот број) . Систолниот притисок ја мери силата во вашите артерии кога срцето пумпа крв , додека дијастолниот притисок го мери притисокот кога срцето мирува помеѓу отчукувањата . Нормалниот крвен притисок е 120/80 mmHg или помал.

Хипотензијата се дефинира како отчитување под 90/60 mmHg.

Многу луѓе природно имаат низок крвен притисок без симптоми, но понекогаш може да го намали снабдувањето со кислород и хранливи материи до виталните органи, што може да доведе до шок.

Видови хипотензија

Постојат различни форми на низок крвен притисок. Ортостатската хипотензија , на пример, се јавува при стоење од седечка или лежечка положба и е почеста кај постарите возрасни лица. Оваа состојба настанува затоа што нормалните рефлекси на телото за стабилизирање на крвниот притисок по стоењето не функционираат правилно. Дехидрација или загуба на крв, исто така, може да предизвикаат оваа форма на хипотензија.

Многу низок крвен притисок – симптоми

Според Американското здружение за срце , хипотензијата обично не се смета за проблем освен ако не е придружена со симптоми како што се конфузија, вртоглавица , несвестица , замор, болки во вратот или грбот , заматен вид, гадење , палпитации и отежнато дишење .

Не постои одреден праг за опасно низок крвен притисок, но неопходна е медицинска помош доколку се присутни овие симптоми.

Многу низок крвен притисок – причини

Одредени состојби и активности може да предизвикаат хипотензија :

станување по долг одмор во кревет

првите 24 недели од бременоста ( многу низок крвен притисок за време на бременоста )

значителна загуба на крв

дехидрација

одредени лекови

проблеми со срцето

ендокрини проблеми

тешки инфекции

анафилакса

нервни нарушувања

недостатоци на хранливи материи

замор

Нискиот крвен притисок може да доведе до замор, особено кај луѓе со синдром на хроничен замор . Иако не постои лек, решавањето на основните проблеми и промените во животниот стил може да помогне во управувањето со симптомите.

Кога да побарате медицинска помош?

Редовно низок крвен притисок без симптоми генерално не вреди да се грижите. Меѓутоа, доколку дојде до ненадеен пад на крвниот притисок со симптоми како што се вртоглавица , важно е да се побара лекарска помош. Ова може да укажува на основни проблеми како што се внатрешно крварење, тешки инфекции или алергиски реакции.

Опции за третман

Третманот на хипотензија зависи од причината. Итни мерки може да вклучуваат:

носење компресивни чорапи

зголемување на внесот на вода

избегнување на продолжено стоење и други предизвикувачи

избегнување на алкохол

прилагодување на исхраната

модифицирање на лекови

земање лекови кои го зголемуваат крвниот притисок, како што се флудрокортизон или мидодрин.

Шокот поврзан со хипотензија бара итен третман за да се врати нормалниот проток на крв и крвниот притисок.

Клучот е да се утврди дали хипотензијата е примарен проблем, каде што рефлексите на телото не функционираат правилно, или секундарен, како резултат на фактори како што се дехидрација или ефектите на лековите. Редовното следење на крвниот притисок и консултација со лекар помага да се одржи соодветно ниво на крвен притисок.

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име