Дома Здравје Многумина грешат: Еве каде не треба да чувате лекови

Многумина грешат: Еве каде не треба да чувате лекови

395
0

Многумина грешат: Еве каде не треба да чувате лекови
Правилното складирање на лековите е од суштинско значење за да се зачува нивната ефикасност и вашето здравје


Многу луѓе често несвесно грешат кога ги чуваат лековите, а едно од најнеобичните места е кујната. Сепак, фармацевтите предупредуваат дека бањата не е подобар избор, иако можеби е вообичаен.

Лековите не треба да се изложуваат на високи температури или висока влажност, бидејќи тоа може да доведе до губење на нивната ефикасност. Наместо тоа, повеќето лекови претпочитаат ладни и суви места, со температури меѓу 15 и 25 степени Целзиусови.

Ако сакате да ги зачувате вашите лекови на оптимален начин, еве неколку совети:

Избегнувајте ја бањата : високата влажност во бањата може да ја наруши ефикасноста на лековите, па затоа е подобро да најдете друго место за нивно складирање.

Фрижидер за одредени лекови : Лековите за кои е потребно чување во фрижидер треба да се ставаат таму според упатствата на пакувањето или советите на лекарот.

Заштита од светлина и топлина : Чувајте ги лековите подалеку од директна светлина и топлина за да ја зачувате нивната стабилност.

Обрнете внимание на промените : Доколку забележите промени во бојата, мирисот или конзистентноста на лекот, не користете го, туку консултирајте се со фармацевт или лекар.

Организирајте ги вашите лекови : Поделете ги лековите според нивната намена и чувајте ги одделно за да избегнете грешки при употреба.

Проверете го рокот на употреба : Редовно проверувајте го рокот на употреба на лековите и навреме заменете ги со ново пакување.

Правилното складирање на лековите е од суштинско значење за да се зачува нивната ефикасност и вашето здравје. Бидете внимателни и одговорни при складирањето, за секогаш да имате при рака ефективни лекови кога ви се потребни

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име