Дома Здравје МАЛ НО МНОГУ ВАЖЕН: Го нарекуваат крал на зачините

МАЛ НО МНОГУ ВАЖЕН: Го нарекуваат крал на зачините

431
0

МАЛ НО МНОГУ ВАЖЕН: Го нарекуваат крал на зачините
Црниот пипер со векови се користи во исхраната на луѓето како зачин и поради неговите лековити својства.

Низ историјата, црниот пипер најмногу се тргувал на светскиот пазар за зачини и денес претставува една од најкомерцијалните тропски култури, со него се плаќале даноци, поради него се воделе војни, неговата вредност била поголема од вредноста на златото.

Карактеристичниот мирис и вкус на пиперката доаѓа од пиперинското соединение кое се наоѓа во плодовите.
Иако во природата има над 100 видови пиперки, најпознатата поделба на овој зачин на пазарот е на црн, бел, зелен и црвен пипер. Оваа поделба се заснова на начинот на кој се подготвува плодот на пиперката, а не на видот на растението.

Црниот пипер е незаменлив во приготвувањето јадења, но е особено важен бидејќи во традиционалната медицина уште од античко време се користи како хербален лек.

Црниот пипер покажува антибактериско и благо антиинфламаторно дејство, го поттикнува движењето на храната низ дигестивниот тракт и го олеснува варењето, го стимулира метаболизмот и исфрлањето на вишокот течности од телото.

Некои студии покажаа дека пиперката содржи фитохемикалии со силна антиоксидантна активност кои ја спречуваат штетата предизвикана од слободните радикали.

Црниот пипер е многу добар избор на влакна, железо, манган, калиум и витамин К. Овој зачин го зголемува производството и лачењето на хлороводородна киселина во желудникот, што го подобрува варењето и го олеснува варењето на храната.

Според истражувањето објавено во списанието Food and Chemical Toxicology во 2020 година, пиперинот во црн пипер ја подобрил когнитивната функција, штител од невродегенерација и го намалил оштетувањето на меморијата кај стаорци со Алцхајмерова болест.

Антивоспалителните, антибактериските и експекторантните ефекти на црниот пипер можат да помогнат во лекувањето на респираторните заболувања како што се астма, отежнато дишење, синузитис, назална конгестија, кашлица и настинка. Пиперинот во црниот пипер може да го инхибира и растот на бактериите кои предизвикуваат респираторни инфекции

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име