Дома Здравје Малку познати симптоми на висок холестерол: Најмногу ќе ги забележите на НОЗЕТЕ!

Малку познати симптоми на висок холестерол: Најмногу ќе ги забележите на НОЗЕТЕ!

805
0

Малку познати симптоми на висок холестерол: Најмногу ќе ги забележите на НОЗЕТЕ!

Премногу високиот холестерол (хиперхолестеролемија) е модерна болест на нашето време.

Уште полошо, кога се акумулира во садовите, не предизвикува никакви симптоми. Се додека тоа не му пречи на секојдневното функционирање. Во нозете често се чувствуваат непријатни симптоми поврзани со висок холестерол.
Кога високиот холестерол покажува симптоми?


Холестеролот е неопходен за одржување на здравјето, но кога ќе внесете премногу холестерол може да биде многу сериозно. Практично секој знае за тоа. Проблемот е што акумулацијата на холестерол во вашите крвни садови не дава предупредување, а симптомите се појавуваат само кога нивото на холестерол е опасно високо.

Друга лоша вест е дека до 20 милиони Срби може да имаат претерано висок холестерол (податоци за 2020 година), а повеќето не прават ништо за да го намалат. – Повеќето луѓе сè уште ја игнорираат хиперхолестеролемијата бидејќи таа долго време не предизвикува никакви симптоми. Многумина се чувствуваат добро и не гледаат потреба да се подложат на третман.
Во меѓувреме, колку е поголема концентрацијата на холестерол во крвта, толку е поголем ризикот од смрт од кардиоваскуларни заболувања и пред се од срцев удар. Исто така е поверојатно од мозочен удар и атеросклероза кои водат до овие болести. Згора на тоа, ефектот на превисокиот холестерол е ПАД (периферна артериска болест) – болест на периферните артерии. Симптомите на ПАД може да варираат во зависност од локацијата на лезиите, но тие често ги зафаќаат нозете. Како и проблеми со тетивите, кои исто така се последица на хиперхолестеролемија.

Модринки, РАЗЛИЧНИ вени, отоци: ИЗГЛЕДОТ НА ВАШИТЕ НОЗЕ говори за вашето ЗДРАВЈЕ, а еве кога треба СЕРИОЗНО ДА СЕ ЗАГРИЖИТЕ!


Симптоми на превисок холестерол: грчеви, чувство на печење во телињата
Луѓето со заболување на периферните артерии може да доживеат грчеви во мускулите на едното или двете телиња, особено по одредени активности како што се одење или качување по скали. Грчевите може да ги зафатат и бутовите (или едното), пределот на задникот и стапалата. Сите овие може да укажуваат на стеснување или опструкција на артериите предизвикани од тешка атеросклероза.


Како што напредува болеста на периферните артерии, симптомите може да се појават додека се одмарате и лежите, вклучително и додека спиете. Во таква ситуација, може да најдете олеснување со тоа што ќе ја ставите ногата така што ќе виси над работ на креветот (гравитацијата ќе помогне во протокот на крв).
Покрај грчевите, знак за развој на ПАД е чувството на тешки, уморни нозе, некои пријавуваат остра болка или дури и печење во телињата.

Симптоми на превисок холестерол: проблеми со Ахиловата тетива
Премногу холестерол може да предизвика проблеми со тетивите, вклучувајќи ја и најсилната тетива, Ахиловата тетива. Познато е дека состојбата е поврзана со воспаление и болка во тетивите, а исто така ја зголемува нивната подложност на повреди. Симптомите на проблеми со Ахиловата тетива предизвикани од воспалението споменато погоре вклучуваат: болка која се чувствува при качување по скали, болка во петицата после вежбање, оток во петицата.


Сепак, не завршува тука – превисокиот холестерол може негативно да влијае на самата структура на тетивата. Научниците теоретизираат дека депозитите на холестерол може да доведат до промени кои ги ослабуваат тетивите, како што е абнормална дебелина на Ахиловата тетива.
Ако имате некој од овие симптоми, контактирајте го вашиот лекар.

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име